Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Villeneuve získal první vítězství po třinácti letech

Villeneuve získal první vítězství po třinácti letech

Kanaďan vyhrál závod evropských NASCAR

V italské Vallelunze tento víkend vrcholí letošní sezona seriálu NASCAR Whelen Euro Series. Při závěrečném podniku jsou oproti předchozím závodům ve hře hned dvojnásobné body. Závěrečné klání může přitahovat i pozornost českých fanoušků. Martin Doubek se totiž v průběžném pořadí kategorie EuroNASCAR 2 nachází na druhém místě se ztrátou pouhých tří bodů na vedoucího Tobiase Dauenhauera. V akci ale můžeme vidět mimo jiné i mistra světa F1 z roku 1997 Jacquese Villeneuvea, který závodí ve vrcholné třídě EuroNASCAR Pro.

A právě Villeneuve měl v sobotu velký důvod k radosti. Kanaďan, který v seriálu NASCAR Whelen Euro Series účinkuje od roku 2019, si totiž dojel v prvním závodě víkendu pro vítězství a po dlouhých třinácti letech znovu stanul na nejvyšším stupni.

Slibně dopadla pro Villeneuvea už ranní kvalifikace. V ní nestačil pouze na Alona Daye a pro start prvního závodu si vyjel druhé místo. Hned v úvodních metrech se navíc dostal do vedení a v dalších kolech dokázal poodjet. Pak ale přišla zpráva, která jeho šancím na vítězství uštědřila nemalou ránu. Bylo totiž zjištěno, že ulil start a za to ho sportovní komisaři potrestali pětisekundovým trestem. Villeneuve ale zůstal i ve zbytku závodu na čele a jelikož v závěru navýšil svůj náskok na více než šest sekund, mohl se radovat z triumfu.

Jacques Villeneuve získal své první vítězství v NASCAR Whelen Euro Series. Foto: Academy Motorsport



Naposledy Villeneuve vyhrál v květnu roku 2008. Tehdy jako tovární pilot Peugeotu ovládl vytrvalostní závod Le Mans Series na 1000 kilometrů. Kromě něj tehdy tvořili vítěznou posádku i další bývalý pilot F1 Marc Gené a Nicolas Minassian. Dnešní triumf ve Vallelunze je teprve druhým Villeneuvovým vyhraným závodem od sezony 1997, kdy se stal s Williamsem mistrem světa F1.

Ve vrcholné kategorii NASCAR Whelen Euro Series sice Villeneuve dnes vyhrál poprvé, na stupně vítězů zde ale vystoupil už pošesté. Již v roce 2019 si totiž v seriálu připsal tři třetí místa. Loni pak přidal jednu druhou příčku a letos dojel třetí při prvním závodě v chorvatském Grobniku.

Výsledky závodu: 1. Jacques Villeneuve (Kanada, Academy Motorsport, EuroNASCAR FJ), 18 kol, 2. Vittorio Ghirelli (Itálie, Not Only Motorsport, Chevrolet Camaro) +6,307, 3. Gianmarco Ercoli (Itálie, Caal Racing, Chevrolet Camaro) +6,911.

 

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Academy Motorsport