Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Porsche seriózně zvažuje vstup do F1

Porsche seriózně zvažuje vstup do F1

Tentokrát to nejsou pouze fámy.

Vstup některé ze značek koncernu Volkswagen do F1 je už desítky let stará písnička a pořád se nestala realitou. Nelze spočítat, kolikrát už různá světová, ale hlavně německá média měla “zaručené informace“. A občas i nejvyšší management jednotlivých značek zmínil “určitý zájem“, ale tentokrát to už vypadá opravdu nadějně. O zájmu o F1 otevřeně mluví viceprezident pro motorsport značky Porsche.

Už není tajemstvím, že o tom skutečně uvažujeme,“ cituje Autosport Thomase Laudenbacha. „Není tajemstvím, že diskutujeme s FIA, ani to, že náš zájem je seriózní. Rozhodnutí ale stále nepadlo.

Pokud vím, mnoho věcí se hnulo tím správným směrem, ale jasná je pouze jedna věc. Má-li padnout rozhodnutí, musí to být rychle. Pokud máme závodit v roce 2025, budeme muset brzy spustit projekt. Tak to prostě je.

Pokud někdo seriózně uvažuje o vstupu do šampionátu jako výrobce pohonné jednotky, chce to načasovat na rok větší změny technických pravidel, kdy každý musí přijít s něčím novým. Také není žádným tajemstvím, že hodnotu PR a velikost fanouškovské základny F1 nelze srovnávat se žádným jiným motorsportem.

Má se za to, že Volkswagen tlačí na to, aby byly změny v roce 2025 co největší, aby do šampionátu vhoupl rovnýma nohama. Pravý opak chce Mercedes, který se současnou generací pohonných jednotek získal všechny jezdecké tituly a poháry konstruktérů od roku 2014 až dosud.

F1 je jako fotbalová Liga mistrů. Nikdo by neměl očekávat, že se dostane od Ligy mistrů a na konci roku si domů odveze trofej pro vítěze. My jsme byli ve sportu dlouho, investovali jsme spoustu peněz, potu, energie a ustálili jsme otřesné výsledky, než jsme se dostali tam, kde jsme teď,“ připomněl Toto Wolff.

Závodit v roce 2025 znamená testovat v roce 2024, to znamená mít první prototyp v roce 2023, což znamená dát dohromady lidi a vše potřebné v roce 2022. Je konec roku 2021 a Porsche nezbývá moc času. Foto: Honda

Samozřejmě, různá média jsou díky nejmenovaným zdrojům napřed a už Volkswagenu vybírají partnery. Dokonce tvrdí, že do F1 najednou vstoupí značky Porsche i Audi a tovární podporu budou poskytovat týmům McLaren a Red Bull nebo McLaren a Williams, přičemž Porsche se má z historických důvodů určitě vrátit k McLarenu.

Zdroj: Autosport, úvodní foto: Mercedes