Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle šéfů je nyní nejlepší Verstappen

Podle šéfů je nyní nejlepší Verstappen

Nizozemec vyhrál v hlasování šéfů týmů.

Autosport na konci každé sezony požádá každého šéfa týmu F1, aby vybral deset nejlepších jezdců a určil jim pořadí od nejlepšího po nejprůměrnějšího. Těmto jezdcům se pak přiřadí body jako v cíli velké ceny, tedy první dostane 25 bodů, zatímco desátý pouze jeden bod. Když se jezdcům sčítají body od všech šéfů, sestaví se tabulka jezdců aktuálně nejatraktivnějších u svých chlebodárců. Jezdec tedy může získat maximálně 250 bodů. Hlasování je tajné, aby šéfové měli menší potřebu nadhodnocovat svá želízka v ohni.

Od roku 2016 má hlasování dva jasné favority, Lewis Hamilton a Max Verstappen se železnou pravidelností vyčuhují z řady. Letos se ale poprvé stalo, že Verstappenovi byla přisouzena větší hodnota než Hamiltonovi. Soupeře porazil v poměru 188 ke 174 bodům.

Třetí příčku s náskokem obsadil Lando Norris. Pouze 22letý Brit byl ve své třetí sezoně ve F1 tahounem týmu McLaren. Carlos Sainz, jenž ve své první sezoně za Ferrari, navzdory pomalejšímu rozjezdu, v šampionátu porazil týmového kolegu a je také vítězem neoficiální druhé ligy, je na čtvrté příčce tabulky. Spolu jsou poslední dva jmenováni skokany roku, nepočítáme-li Fernanda Alonsa, který se letos vrátil do šampionátu.

Spokojen může být také Pierre Gasly, tahoun týmu AlphaTauri, který si polepšil o tři místa. Do tabulky se po víceleté přestávce vrátil Esteban Ocon. Akcie naopak klesly Charlesi Leclerkovi, poraženému týmovým kolegou a poněkud překvapivě i Georgi Russellovi, jenž byl ale na konci sezony méně viditelný než loni, když dostal v jednom závodě šanci závodit za tým Mercedes. Valtteri Bottas, který se opět podílel na zisku Poháru konstruktérů Mercedesem, opět obsadil deváté místo.

Verstappen si mistrovský titul zasloužil, shodli se šéfové týmů. Foto: Red Bull

Mezi nejcennějších deset se nedostali například Daniel Ricciardo, po těžké porážce v boji s mladším týmovým kolegou, ale ani Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen ztraceni v hloubce středu pole a nezaujal ani Mick Schumacher. Oceněna nebyla ani snaha Sergia Péreze zkrotit divoký vůz Red Bullu. Z tabulky vypadl rok poté, co byl pátý.

Max Verstappen  188 bodů
Lewis Hamilton   174
Lando Norris        100
Carlos Sainz          70
Fernando Alonso  63
Charles Leclerc    58
Pierre Gasly           56
George Russell     44
Valtteri Bottas       43
Esteban Ocon        41

Zdroj: Autosport, úvodní foto: Red Bull