Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Kolumbie na obzoru?

Velká cena Kolumbie na obzoru?

Mohlo by se jet v Baranquille

Velká cena Kolumbie jako součást kalendáře F1? Tuto možnost nelze považovat za nereálnou. Země totiž vyjádřila zájem uspořádat v budoucnu závod královny motorsportu. Ten by se mohl konat na poloměstském okruhu v Baranquille. Nápad se zamlouvá jak prezidentu republiky Ivánu Duquemu, tak starostovi města Baranquilla Jaimemu Pumarejovi. Jednání s představiteli šampionátu už dokonce měla začít.

"Jako tým jsme schopni proměnit sny ve skutečnost. Starosta Pumarejo říká, že existuje možnost předložit projekt na okruh F1. Zdá se, že to je všechno ještě daleko, ale starosta už vedl diskuze s organizátory. Museli bychom udělat nějaké úpravy, ale mohl by to být poloměstský okruh. Jeho podobu by posoudili organizátoři. Vzhledem k tomu, že jde o návrh, který se týká sportu, má starosta naši podporu," prozradil Duque na konferenci s názvem Budování země.

Kolumbie by se stala třetím jihoamerickým státem v historii, který by hostil velkou cenu F1. První zemí z tohoto kontinentu, kam šampionát zavítal, se stala Argentina. Zde se závodilo v období 1953-1958, poté v roce 1960 a následně v obdobích 1972-1975, 1977-1981 a 1995-1998. Vždy se jelo na Autodromu Oscara a Juana Gálvezových v Buenos Aires. Druhou jihoamerickou zemí v kalendáři se později stala Brazílie. Zde se závodilo pod hlavičkou Velké ceny Brazílie v období 1973-2019 na okruzích Interlagos a Jacarepaguá. Loni se na Interlagosu závodilo v rámci Velké ceny São Paula a stejně tomu bude i letos.

Velkou cenu sice Kolumbie ještě nepořádala, přesto už ale v historii F1 stopu zanechala. V minulosti totiž do závodního víkendu zasáhli tři jezdci z této země - Ricardo Londoño, Roberto Guerrero a Juan Pablo Montoya. Londoňo se objevil pouze při VC Brazílie 1981, kde navíc odjel jen seznamovací trénink, neboť mu pro účast ve zbytku víkendu nebyla udělena superlicence. Guerrero zase nastoupil v sezonách 1982 a 1983, žádné body ale nezískal. Montoya byl daleko úspěšnější než jeho dva předchůdci. V období 2001-2006 dosáhl na sedm triumfů a v sezonách 2002 a 2003 obsadil celkové třetí místo.

 Kolumbijského pilota jsme ve F1 viděli naposledy v roce 2006. Byl jím Juan Pablo Montoya. Foto: McLaren



Největší kolumbijskou nadějí pro F1 je v současnosti asi Sebastián Montoya, syn Juana Pabla. Toho jsme v předchozích dvou sezonách mohli vídat v německém a italském šampionátu F4 u týmu Prema. Letos se s italskou stájí přesune do evropské regionální formule. Během zimy ho můžeme vidět v asijském regionálním seriálu. S týmem Mumbai Falcons, který je technicky podporován Premou, zasáhne do úvodních tří podniků. Během března ale zavítá také na scénu vytrvalostních závodů a s týmem Dragonspeed nastoupí při dvanáctihodinovce v Sebringu. Utvoří posádku se svým otcem a Henrikem Hedmanem.

Zdroj: PlanetF1, FORMULE.cz, Úvodní foto: Envato