Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris (opět) prodloužil smlouvu s McLarenem

Norris (opět) prodloužil smlouvu s McLarenem

Obě strany mají jistotu na roky dopředu.

Lando Norris podepsal nový víceletý kontrakt s McLarenem. Opět. I sám otevřeně přiznává, že není v souladu s běžnou praxí podepsat s jedním týmem dva víceleté kontrakty s odstupem pouhých devíti měsíců.

Jsem neskutečně rád. Bude to velká část mé kariéry, další čtyři roky ve F1,“ řekl mladý Angličan, který se zrovna stěhuje do daňového ráje v Monaku. „Jsem šťastný, že zůstanu s McLarenem, tedy s lidmi, kteří mi pomohli vyrůst. Těším se na pokračování v tom, co jsme začali a na boj o naplnění našich snů. Krok za krokem chceme začít vyhrávat závody a později samozřejmě i získat mistrovský titul.

Norris a McLaren naposledy oznámili víceleté prodloužení smlouvy loni v květnu. Norris měl silný vstup do sezony a McLarenu bylo jasné, že si ho chce nechat. Pokračováním ve stabilně silných výkonech na trati, převálcováním týmového kolegy Daniela Ricciarda a zvýšením jeho popularity však během dalších měsíců však jeho cena opět zásadně stoupla. A tak to vypadá, že se McLaren obával, že mu Norrise s předstihem vyfoukne jeden z aktuálně silnějších týmů.

Trochu jsem mluvil s pár lidmi, ale neměl jsem rozhovory, které by zašly nějak zvlášť daleko,“ přiznal Norris po otázce ohledně zájmu konkurentů McLarenu o jeho služby. "Jakmile by se objevila vážná nabídka, šel bych za Andreasem (Seidlem, šéfem týmu) a promluvil si s ním o tom."

Norrisova loňská smlouva neplatí. Dostal mnohem lepší. Foto: McLaren

Norris nekonkretizoval, šéfové kterých týmů projevili zájem. „To si nejspíš dokážete domyslet sami,“ nejspíš naznačuje běžné podezřelé, tedy tři v posledním období nejúspěšnější týmy Red Bull, Ferrari a Mercedes. Seidl pak řekl, že loňská smlouva by vypršela na konci roku 2023, nová je do roku 2025. Připomeňme, že Ferrari nejspíš začalo již v roce 2019 kontaktovat Carlose Sainze, než bylo po startu sezony 2020 oznámeno, že od roku 2021 začne závodit za tým z Maranella. Nová smlouva McLarenu zajistí, že se kolem Norrise v dohledné době nebude motat nikdo cizí a Norris bude mít silnější postavení v týmu a určitě i lepší plat.

Na nové smlouvě je nejlepší to, že ani jedna strana nemá zadní vrátka,“ řekl Seidl. „Chceme zachovat současné složení týmu, jasná zpráva. My věříme v Landův potenciál a on věří, že my mu do čtyř let dáme vůz, ve kterém bude moci svůj talent plně využít.

Uvidíme, jak se s novou situací popasuje Ricciardo. Loni prý vůz McLarenu nesedl jeho jezdeckému stylu, což se letos může snadno změnit, ale pokud si před 12 měsíci představoval, že bude vedle mladého Norrise jasnou jezdeckou jedničkou týmu, tak na to už může zapomenout. I on ale má čas napravit si pošramocenou pověst, jeho smlouva je do roku 2023.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Lando Norris