Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Masi skončil

Masi skončil

Od nynějška nebude rozhodčím jeden člověk.

FIA dnes oznámila, že Michael Masi v rámci restrukturalizace ředitelství velkých cen přišel o místo ředitele závodů F1. Je jasné, že je to reakce na zpackaný závěr jinak vynikající sezony 2021, která nabídla dramatický boj o titul, jaký jsme už dlouho neviděli a nemálo silných momentů, ale po dosledování Velké ceny Abú Zabí měl dobrý pocit málokterý fanoušek, snad jedině s výjimkou fanoušků Maxe Verstappena a Red Bullu. Také se můžeme domnívat, že ne náhodou Mezinárodní automobilová federace načasovala oznámení na stejný den, kdy Ferrari ukázalo svůj nový vůz. Masiho vyhazov díky tomu není správou dne číslo jedna.

Masi má hned dva náhradníky. Jedním je ředitel závodu WC, Eduardo Freitas, druhým Niels Wittich, který je bývalým ředitelem závodů DTM. O víkendech nebudou spolupracovat, budou se střídat. O kontinuitu se bude starat jejich společný permanentní poradce Herbie Blash, jenž býval pravou rukou Charlieho Whitinga.

Nový prezident FIA Muhamad Sulajím také oznámil, že další pomoc ředitel závodu získá díky vzdálené podpoře z Virtual Race Control Room. To bude pravděpodobně sídlit v Ženevě a bylo přirovnáno k systému VAR známému fotbalovým fanouškům. Z dalších opatření je třeba zmínit, že po jediném roce se režisérovi televizního přenosu ruší přístup k radiokomunikaci týmů s ředitelem závodu. Tuto komunikaci ještě čekají další omezení a FIA se také podívá na zoubek proceduře vypouštění vozů o kolo zpět zpoza bezpečnostního vozidla před jeho stažením do boxové uličky. Změny Sulajímovi již v pondělí odsouhlasil generální ředitel Formule 1, Stefano Domenicali, jakož i šéfové týmů.

Velká cena Abú Zabí 2021 byla pro Michaela Masiho poslední v roli ředitele závodu F1. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull