Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 zakázala přelety vojenských letadel

F1 zakázala přelety vojenských letadel

Hrdé národy hledají výjimky.

Formule 1 se rozhodla letošním rokem ukončit desetiletí trvající tradici spektakulárních přeletů vybraných strojů vzdušných ozbrojených sil hostitelské země nad startovním roštem krátce před startem velké ceny. Již v lednu obdrželo 23 pořadatelů velkých cen zařazených do letošního kalendáře písemné oznámení, že takové přelety jsou zakázány z důvodu podpory dosažení cílů tohoto sportu v oblasti trvalé udržitelnosti.

Počínaje letošní sezonou nebudou moci pořadatelé velkých cen využít vojenská letadla jako součást show před startem závodu,“ informoval Daniele Sparisci z Corriere della Sera. Ten rovnou i nadhodil spekulaci, že když se v letošním kalendáři potkají Spojené státy, Rusko, Ázerbájdžán, Francie, Austrálie, Spojené království, Saúdská Arábie a další mocnosti, bude lepší nedat jim příležitost zneužít sportovní podnik k napínání svalů před očima celého světa.

Od začátku bylo jasné, že zákaz se netýká civilních letadel, která budou v ideálním případě v budoucnu tankovat uhlíkově neutrální palivo. Například nad rakouským Red Bull Ringem budou jistě vítána akrobatická letadla v lakování Red Bullu.

Silverstone spěchalo s oznámením, že Red Arrows, na které je Spojené království patřičně hrdé, také unikly zákazu. Jsou sice větví Royal Air Force, ale Royal Air Force Aerobatic Team není vedena jako vojenský útvar. Stejnou zprávu měla Monza ohledně Frecce Tricolori. Nejspíš ani pro ostatní země nebude problém získat výjimku pro akrobatické stroje, byť spadající pod ozbrojené síly. Na zemi ale zůstanou bombardéry, těžké helikoptéry, nadzvukové stíhačky a mnoho dalších v minulosti používaných strojů.

Žádné smrtící stroje nad hlavami jezdců. Foto: AlphaTauri

Zdroj: RaceFans, Corriere della Sera, úvodní foto: Red Bull