Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hlavní závod F2 bude bez Cordeela

Hlavní závod F2 bude bez Cordeela

Jeho vůz se nepodařilo opravit

Na startu hlavního závodu F2 v saudskoarabské Džiddě uvidíme pouze dvacet monopostů. Po Cemu Bölükbaşim, který utrpěl otřes mozku při nehodě v pátečním volném tréninku, totiž končí víkend předčasně i pro Amauryho Cordeela. Belgičan během sobotního sprintu havaroval již ve druhém kole a postaral se o první výjezd zpomalovacího vozu. Poškození na jeho monopostu byla natolik závažná, že se je nepodařilo včas opravit.

"V důsledku včerejší nehody ve sprintu musíme vůz Amauryho Cordeela se startovním číslem 25 z hlavního závodu stáhnout. Amaury naštěstí dokázal z místa nehody odejít po svých, ale poškození na jeho voze byla příliš velká na to, abychom je stihli včas opravit," uvedla Cordeelova stáj Van Amersfoort na sociálních sítích.

Saudskoarabské trápení nizozemského týmu tak pokračuje. Když pomineme sobotní Cordeelovu nehodu, byl její druhý jezdec Jake Hughes po závodě vyloučen za to, že prkno na podlaze jeho vozu nesplňovalo minimální tloušťku. Brit tak přišel o třetí místo a své první pódium ve F2. Tento výsledek by znamenal premiérové umístění na stupních vítězů i pro Van Amersfoort, který do F2 vstoupil teprve letos.

Diskvalifikace Jakea Hughese připravila v sobotu Van Amersfoort o premiérové pódium. Foto: Van Amersfoort



Cordeelova neúčast v hlavním závodě znamená, že již třetí jezdec odstoupil ze saudskoarabského víkendu předčasně. S výjimkou Cordeela a Bölükbaşiho se totiž nedělní program nebude týkat ani pilota Haasu ve F1 Micka Schumachera. Němec měl tvrdou nehodu v sobotní kvalifikaci.

Cordeel měl do hlavního závodu původně startovat jako devatenáctý. Na jeho neúčasti vydělají posunem o jednu příčku nahoru pouze Théo Pourchaire (z 20. na 19.) a také Jack Doohan (z 21. pozice na 20.), který byl z kvalifikace vyloučen kvůli nedostatečnému množství paliva ve voze po jejím skončení. Pro hlavní závod dostal Australan navíc trest tří míst za zavinění kolize s Loganem Sargeantem. Nyní ale paradoxně ještě jednu pozici vydělá.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Van Amersfoort