Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Iwasa přišel o bod

Iwasa přišel o bod

Penalizaci dostal i Cordeel

Podoba bodované osmičky se po skončení sprintu F2 na Red Bull Ringu ještě měnila. Ajumu Iwasa, který původně získal bod za osmou pozici, totiž dostal pětisekundový trest za vytlačení Logana Sargeanta v úvodních momentech závodu. Po udělení této penalizace tak spadl na 10. příčku a na poslední bodované osmé místo se posunul Enzo Fittipaldi.

"Sportovní komisaři rozhodli, že Sargeantův pokus o předjetí byl opodstatněný. V nájezdu do třetí zatáčky byl na vnějšku a nacházel se o trochu před Iwasou. Při své obraně Iwasa probrzdil a následně Sargeanta vytlačil z dráhy. Za incident tak nesl vinu on," bylo rozhodnuto.

Kromě Iwasy ale dostal po skončení závodu penalizaci i Amaury Cordeel. Belgičan, který v páteční kvalifikaci překvapil sedmým časem, dostal třicet sekund za to, že po skončení závodu předjížděl ve druhé zatáčce. Tam ovšem vlály dvojité žluté vlajky. Spadl tak ze 16. příčky na osmnáctou.

"Jezdec uvedl, že po průjezdu pod šachovnicovou vlajkou jel standardně. Do prostoru Parc Fermé sice dojel pomalým tempem, přiznal ale, že nedával pozor na vlajky a soustředil se na jiné věci. Dvojité žluté vlajky obecně znamenají potenciální nebezpečí na trati, zvláště po skončení závodu. Komisaři zdůraznili, že jakékoli porušení těchto bezpečnostních pravidel musí být přísně potrestáno. Jezdci bylo oznámeno, že musí dávat pozor na jakékoli vlajky po celou dobu, kdy sedí ve voze. Ten svou odpovědnost přijal," stojí v odůvodnění.

Amaury Cordeel pokračuje ve sběru trestných bodů. Foto: Van Amersfoort Racing



Cordeel si za tento prohřešek vysloužil rovněž tři trestné body. Jeden navíc zaznamenal již během závodu kvůli pětisekundové penalizaci za překračování traťových limitů. Na kontě už tak má čtyři trestné body. V Silverstone přitom chyběl, neboť v předchozích podnicích nasbíral 12 trestných bodů a vysloužil si tak zákaz startu.

Roy Nissany byl po skončení sprintu napomenut za to, že jel příliš pomalu, když cestou na startovní rošt vyjížděl z boxové uličky. Ke komisařům byl předvolán i Théo Pourchaire, který byl podezřelý z toho, že čtyřikrát porušil traťové limity. Hrozil mu tak pětisekundový trest a ztráta druhého místa. Ukázalo se však, že došlo k nedorozumění a třetí varování pro Pourchaireho bylo vydáno dvakrát.

Zdroj: Formula Scout, FIA Formula 2, FIA, úvodní foto: DAMS