Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen pouze čekal na správnou chvíli

Verstappen pouze čekal na správnou chvíli

Rozhodly pneumatiky.

Red Bull Maxe Verstappena včera v Imole nezvládl ideálně start do sprintu a do čela se tak dostalo domácí Ferrari pilotované Charlesem Leclercem. Tato dvojice se pak rychle odpoutala od zbytku pole a jela si vlastní závod, přičemž nic nenaznačovalo, že se blíží Verstappenův útok. Nizozemec však chytře budoval pneumatikovou výhodu, s gumou dokázal zacházet jemněji, než jeho monacký soupeř. V posledních pěti kolech sprintu pak nashromážděnou výhodu proměnil na rychlost a v předposledním kole se čistě dostal před soupeře, přičemž do cíle si ještě stihl i vybudovat třísekundový náskok.

Charles měl rozhodně větší problém s drobením pneumatik,“ řekl po závodě Verstappen. „Díky tomu jsem se mohl přiblížit a využít DRS. Ale bylo to hlavně o tom vyčíhnout správný moment, protože rozdíl v rychlosti našich vozů byl evidentně každým kolem větší a větší. S těmito novými vozy je snadnější dostat se do soubojové vzdálenosti, ale stále to není snadné. Problémem je vzdálenost nad jednu sekundu, kdy je třeba obětovat trochu z výdrže pneumatik a natlačit se do DRS vzdálenosti.

Verstappen vybojoval první zlatou medaili letošní sezony. Foto: Red Bull

Pochvalu si včera zasloužil i Sergio Pérez, jenž se po startu ze sedmého místa propracoval až na třetí pozici.

"S výsledkem sprintu můžu být spokojený a už se těším na start ze třetího místa," řekl mexický závodník. „Bylo důležité minimalizovat škody způsobené nevydařenou kvalifikací.

Zdroj: f1i, úvodní foto: Red Bull