Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bullu pátek nevyšel

Red Bullu pátek nevyšel

Nevydržela hřídel Hondy ani kabeláž Imoly.

Red Bullu pátek v Imole nevyšel podle představ a hodně si zavařil nízkým počtem tréninkových kilometrů. Pro Maxe Verstappena druhý trénink skončil, sotva stihl začít. To je na začátku sezony, když týmy často tápou při hledání správného nastavení a jezdci s vozy nejsou dokonale sžiti, velkou nevýhodou do zbytku víkendu. Kromě toho, zkrácením pátečních tréninku jezdci beztak přišli o hodinu času na trati.

"Mám Itálii rád, mám rád italské jedno, líbí se mi prostředí, ale na trati mě pronásleduje smůla. Tentokrát byl problém s hnací hřídelí," řekl závodník, který loni nedokončil závody v Monze, Mugellu ani v Imole.

"Víme, že selhala hnací hřídel, snažíme se zjistit důvod," řekl včera večer šéf týmu, Christian Horner, kterému se nelíbilo, jak dlouho trvalo, než mu zaměstnanci okruhu vrátili porouchaný vůz. "Naneštěstí, vůz si udělal vyhlídkovou túru kolem města Imola, než se nám vrátil, takže na rychlou výměnu jsme nemohli ani pomyslet."

Sergia Péreze v polovině prvního tréninku vyřadila kolize s Estebanem Oconem. Když Francouz před pátou zatáčkou okruhu uviděl ve zpětných zrcátkách vůz Red Bullu, zpomalil a snažil se uvolnit místo ve vnější stopě, ale přesto došlo ke kolizi, která nebyla moc silná, ale stačila k tomu, aby poškodila oba vozy a ani jeden z nich se už do konce tréninku nestihl vrátit na trať.

Kolize měla stejnou příčinu jako fakt, že ani nebyla ukázána v televizním přenosu. V Imole selhala kabeláž, kterou proudí množství dat. Připomeňme, že do místa konání velkých cen nyní cestuje podstatně méně personálu F1, než tomu bylo v minulosti, což šetří náklady na cestování, ale je za tím hlavně pandemie Covid-19. O to větší množství dat proudí do Spojeného království, kde sídlí společnost Formula 1. Naštěstí pro týmy, naskočil záložní satelitní systém, ale problém měl režisér závodu, který přišel o kamery umístěny na vozech, i jezdci, kteří přišli o vysílačky.

Týmy proto nemohly Ocona upozornit, že je za ním Pérez v rychlém kole, ani Péreze, že je před ním Ocon v pomalém kole. To uznali i stevardi a za kolizi nikoho nepotrestali.

Verstappena zradila hnací hřídel, Péreze vysílačka.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull