Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen zkombinoval schopnosti a štěstí

Verstappen zkombinoval schopnosti a štěstí

Pérez si sype popel na hlavu.

Max Verstappen se stal vítězem Velké ceny Emilie-Romagni 2021 po fantastickém výkonu, ale měl i kus štěstí. Jeho závod začal výborným startem, po kterém zariskoval, aby se kromě Sergia Péreze dostal i před Lewise Hamiltona, z kolize však vyšel vítězně. Dostal se do čela závodu, zatímco jeho největší soupeř musel jezdit s poškozeným předním přítlačným křídlem. Později mu při výměně pneumatik hrozil undercut, ale Hamiltona zdržel mechanik při pravém předním kole. Do třetice se na něj usmálo štěstí, když Brit nezvládl řízení a jeho vůz zůstal na desítky sekund uvězněn mezi bariérou a kačírkem. A ještě jednou měl štěstí, když při restartu závodu po červené vlajce téměř ztratil kontrolu nad vozem.

"Měl jsem horkou chvilku, když jsem udělal chybu při zahřívání pneumatik. Naštěstí mě to nezvrtlo," přiznává jezdec Red Bullu, který si pak už pohodlně dojel pro vítězství.

"Bylo důležité udělat zastávku ve správnou chvíli, ale myslím, že jsme to zvládli výborně," vrací se k rozhodujícím chvílím závodu. "Na startu jsem překvapil i sám sebe. Minulý rok jsem na startech dost ztrácel. Přes zimu jsme na tom pracovali a výsledek naší snahy bylo vidět i v Bahrajnu."

Red Bull slaví první vítězství v sezoně. Foto: Red Bull

Po kvalifikaci se zdálo, že Red Bull je po dvou letech opět schopný konkurovat Mercedesu oběma vozy, vždyť Verstappen startoval až třetí, protože utrpěl kvalifikační porážku od týmového kolegy. Pérez je však ve výsledkové tabulce až na jedenáctém místě.

Podíl na tom má smyk za bezpečnostním vozem, po kterém dostal 10sekundový trest, jelikož se vrátil před soupeře, na svou původní pozici, což je v rozporu s pravidly. Později, po restartu závodu, dostal další smyk. Ze sedmnácti vozech v cíli dojel dvanáctý. Jedenácté místo má díky časovému trestu udělenému Kimimu Räikkönenovi.

"V podstatě by stačilo říct: Velmi špatný den a velmi špatně odvedená práce," sype si Mexičan popel na hlavu, jak to před ním dělali předchozí dva Verstappenovi týmoví kolegové.

"Je mi to líto hlavně kvůli týmu. Určitě se chci z chyb poučit do budoucna. Nemám s tímto vozem žádné zkušenosti za takových podmínek, jaké byly teď na trati. Hodně mi dalo zabrat zahřívání pneumatik, trvalo to několik kol. Bojoval jsem s tím, udělal jsem chybu. Musím se z toho poučit kvůli týmu. Dnes měl být můj vůz v cíli na prvním, přinejhorším druhém místě."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull