Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

F2 se nakonec podívá i do Le Castellet

F2 se nakonec podívá i do Le Castellet

Jde o náhradu za zrušené Soči

Zatímco F1 náhradu za zrušenou Velkou cenu Ruska v Soči najít nezvládla a místo původně plánovaných 23 velkých cen jich tak letos odjede "pouze" 22, formuli 2 se původně plánovaných 14 podniků nakonec podařilo zachovat. Místo Soči, kde se mělo jet v září, totiž zavítá do Le Castellet. Na okruhu Paula Ricarda si zazávodí jako součást doprovodného programu Velké ceny Francie F1 o víkendu 23.-24. července.

"Od doby, co bylo oznámeno, že o jeden podnik přijdeme, jsme pracovali na tom, abychom našli náhradní. Stále jsme přitom mysleli na náklady. Jako nejlepší varianta se ukázalo Le Castellet. Máme velkou radost, že se vrátíme na Paul Ricard. Díky přidání tohoto podniku se vracíme na původní počet 14 závodních víkendů a to znamená, že budeme mít nejpočetnější kalendář od vzniku F2 v roce 2017. Pro jezdce a týmy bude sice červenec hodně nabitý, pro fanoušky a všechny ostatní, co jsou do F2 nějakým způsobem zapojeni, to ale bude vzrušující," říká šéf F2 Bruno Michel.

Michel v závěru svého prohlášení naráží na skutečnost, že se v červenci uskuteční hned čtyři podniky. Nejprve se pojede v Silverstone (2.-3. července), pak bude následovat Red Bull Ring (9.-10. července) a týden po Le Castellet zavítá šampionát na Hungaroring.

V Le Castellet nebude F2 závodit poprvé. Představila se zde totiž už v letech 2018 a 2019. Nejúspěšnějším jezdcem šampionátu na této trati je Nyck de Vries. Nizozemec zde nejprve v roce 2018 vyhrál sprint v barvách Premy a o rok později kraloval hlavnímu závodu, tehdy už jako pilot ART Grand Prix. Zvítězili zde ale i George Russell s Anthoinem Hubertem. Zatímco současný pilot Mercedesu zvládl nejlépe hlavní závod v roce 2018, Hubert opanoval sprint v roce 2019. Pro Francouze šlo o jeho druhé a zároveň poslední vítězství ve F2. O tři měsíce později totiž zahynul po nehodě ve Spa-Francorchamps.

Nyck de Vries dokázal v Le Castellet dvakrát vyhrát. Foto: FIA Formula 2



Zdroj: Motorsport, Formula Scout, úvodní foto: FIA Formula 2