Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

VC Monaka v ohrožení?

VC Monaka v ohrožení?

V konkurenci Miami už není tak výjimečné?

Tento víkend uvidíme závod na okruhu Barcelona-Catalunya a již za týden nás čeká legendární Monako. Navzdory legendárnímu statusu si však mnozí insideři myslí, že budoucnost ulic Monte Carla v kalendáři není vůbec jistá. Prý to býval drahokam v koruně F1, a podle mnohých jím navždy zůstane, jenže časy se mění. Městský závod s přetlakem celebrit v zákulisí letos už nabídlo Miami, kde se toho v neděli na trati událo podstatně více než je zvykem v Monaku. A příští rok se pojede v Las Vegas...

Věci se mění,“ řekl šéf Haasu, Günter Steiner. „Musíme růst a zlepšovat se. Pokud doba vyžaduje změny, je třeba se změnit. Nelze žít jen z minulosti. Ale doufám, že Monako zůstane v kalendáři, za správných okolností.

Kdyby bylo Monako novým okruhem a promotér by řekl: „Zaplatíme vám nejméně ze všech a nebudete u nás vůbec schopni předjíždět,“ určitě by nepochodil,“ nechal se slyšet šéf Red Bullu, Christian Horner. „Jsme vůči Monaku shovívaví kvůli jeho tradici a dlouhé historii, tak to je. Vývoj však nikdo nezastaví. Kdo chvíli stál již stojí opodál. To platí pro všechny části našeho sportu.

Rovněž Frédéric Vasseur z Alfy Romeo se vyjádřil, že Monako by mělo zůstat v kalendáři velkých cen, jenže nemůže zůstat staromódní. Otázkou je, zda výsledkem tohoto tlaku mají být úpravy historické trati, nebo šéfům týmů vadí, že Monako do pokladničky přispívá spíše jen symbolicky, protože za éry vlády Bernieho Ecclestona si zvyklo neplatit vůbec. F1 byla jen ráda, že se kvůli ní na víkend uzavřely ulice daňového ráje, přičemž celý ten humbuk mnohým jeho obyvatelům vadí a na víkend raději opouštějí své domovy.

Greg Maffei z Liberty Media se pochlubil, že nedávno byla odmítnuta nabídka starosty New Yorku, Erica Adamse, jenž nabídl prostor a podporu pro městskou trať. Háček byl v tom, že to bylo na Randallsových a Wardových ostrovech, ne přímo na Manhattanu. Zájem o místo v kalendáři velkých cen F1 je teď prostě obrovský.

Co se kalendáře příští sezony týče, dobrou zprávou pro Suzuku je, že Honda navzdory ukončení účasti ve F1 bude titulárním sponzorem VC Japonska, přestože smlouva je zatím pouze na letošní závod.

Starý úzký okruh bude novým těžším vozům nejspíš vyhovovat ještě méně než předchozí generaci. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, grandprix, úvodní foto: Red Bull