Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bábíčková čeká na body i po Barceloně

Bábíčková čeká na body i po Barceloně

Španělský závod W Series dokončila na 17. příčce

Ani druhý podnik letošního ročníku ženského formulového seriálu W Series Tereze Bábíčkové body nepřinesl. Česká závodnice totiž dorazila do cíle jako sedmnáctá.

Na rozdíl od prvního závodního víkendu v Miami už tentokrát Tereza nepřijížděla do neznámého prostředí. S katalánským okruhem už totiž měla zkušenosti, neboť v březnu se zde konaly předsezonní testy. Musela si ale zvykat na nové auto. Namísto obvyklého monopostu Tatuus F3-T318 poháněného motorem Alfa Romeo totiž tentokrát závodnice poměřily síly ve vozech Tatuus FT-60. Ty jsou v porovnání se standardními vozy poháněny výkonnějším motorem Toyota. W Series si je zapůjčila od novozélandského šampionátu Toyota Racing Series a kromě Barcelony s nimi bude závodit i v říjnu v japonské Suzuce.

Výkonná ředitelka W Series Catherine Bondová Muirová vysvětlila tento krok takto: „Letos jedeme jenom při vybraných závodech, protože F2 a F3 už zase jezdí společně a kromě Silverstone není pro W Series místo. Kvůli tomu jsme tedy dostali závody, které zbyly. Je to otázka logistiky. Jedeme třetí sezonu a nemůžeme si dovolit pronajmout Boeing 747, který by nás všude vzal. Za auta máme zodpovědnost, není to tak, že by si každý tým přivezl své dva vozy, všech dvacet přepravujeme my. Potřebovali jsme tedy najít nějaké řešení z pohledu logistiky. Je to také lepší pro snížení uhlíkové stopy," uvedla.

Pro Terezu začal víkend 15. časem v pátečním volném tréninku. V kvalifikaci, která se stejně jako závod jela v sobotu, zajela ještě o něco lépe. Skončila třináctá a ze všech nových závodnic ve startovním poli se umístila nejlépe. Z této příčky ale nakonec nevystartovala. Do Barcelony si totiž přivezla trest tří míst za kolizi s Juju Nodaovou v Miami a ten ji odsunul na 16. příčku. Do cíle závodu dojela jako sedmnáctá.

Tereza Bábíčková na první body ve W Series stále čeká. Foto: W Series


I ve třetím letošním závodě sezony pokračovala nadvláda vývojové jezdkyně stáje Williams ve F1 Jamie Chadwickové. Britská závodnice, která se stala šampionkou W Series již v předchozích dvou sezonách, ovládla v Barceloně vše, co se dalo – trénink, kvalifikaci i samotný závod. V závěrečných momentech závodu se ale měla důvod trochu strachovat. Dotírala na ni totiž Abbi Pullingová, která je pro změnu chráněnkyní týmu Alpine. Na svou krajanku ale nic nevymyslela a zatímco Chadwicková mohla po dvou triumfech v Miami slavit další prvenství, Pullingové musela stačit druhá příčka. Pódium třetího závodu sezony bylo kompletně britské. Bronzovou příčku totiž obsadila Alice Powellová.
Jamie Chadwicková zatím letos nenašla přemožitelku. Foto: W Series


Další závodní víkend čeká na W Series až začátkem července. V tomto případě bude doprovázet F1 při Velké ceně Velké Británie v Silverstone.

Výsledky závodu W Series v Barceloně: 1. Jamie Chadwicková (Velká Británie, Jenner Racing) 18 kol, 2. Abbi Pullingová (Velká Británie, Racing X) +0,526, 3. Alice Powellová (Velká Británie, Click2Drive Bristol Street Motors Racing) +1,210… 17. Tereza Bábíčková (Česká republika, Puma W Series Team) +41,198.

Průběžné pořadí: 1. Chadwicková 75, 2. Pullingová 38, 3. Powellová 33… 17. Bábíčková 0.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: W Series