Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nissany ztratí v Rakousku pět míst

Nissany ztratí v Rakousku pět míst

Byl penalizován za incident s Haugerem

Roy Nissany bude do sprintového závodu F2 na Red Bull Ringu startovat o pět pozic níže, než se kvalifikuje. Izraelec totiž obdržel penalizaci za zavinění incidentu s Dennisem Haugerem při hlavním závodě v Silverstone. Nissany nejprve vyjel v zatáčce Stowe mimo trať. Poté se zapojil zpět do akce před Haugerem, který měl na jeho pozici zálusk. Pilot DAMSu se ale chtěl před ním udržet a po obranném manévru došlo mezi dvojicí ke kontaktu. Po něm Hauger vycestoval na trávu, poté jeho vůz přeskočil přes obrubník a v zatáčce Vale přistál na Nissanyho monopostu.  Oba vozy skončily v kačírku a závod pro ně skončil.

"Nissany opustil v patnácté zatáčce dráhu poté, co udělal chybu. Na výjezdu ze zatáčky se vrátil zpátky na dráhu. Na místo toho, aby se soustředil na bezpečný návrat do provozu, tak udělal nepředvídatelný a nebezpečný manévr, aby ubránil svou pozici. To zapříčinilo kontakt s Haugerem. Za kolizi byl Nissany zcela zodpovědný a vinu za incident přijal," stojí v odůvodnění.

Nissany byl po nehodě vděčný zejména za "svatozář", tedy ochranný rám kolem kokpitu, který chrání jezdcovu hlavu. Ten během minulého víkendu zafungoval i v F1. Při hrůzostrašně vypadající nehodě po startu totiž ochránil Čoua Kuan-jüa.

"Moc děkuji, že jste o mě měli takovou starost. Jsem v pořádku. Toto je součást závodění a naštěstí tu byla svatozář. Dám se dohromady a v Rakousku se vrátím silnější," napsal Nissany na svých sociálních sítích.

Na startu sprintového závodu v Rakousku půjde Roy Nissany o pět míst dozadu. Foto: DAMS


Kromě penalizace pěti míst si Nissany připsal za incident i tři tresté body. Celkově už jich nyní má na kontě šest. Aby mu byl zakázán start v jednom podniku, musel by jich nasbírat celkem 12. První tři trestné body nasbíral v Monte Carlu a Baku. V Monaku při rozjezdu do zaváděcího kola hlavního závodu zůstal stát na roštu a když ho traťoví komisaři odtahovali zpět do boxů, Nissany se pokoušel nastartovat vůz. Za to si vysloužil dva trestné body. Třetí trestný bod mu přinesl hlavní závod v Baku, při kterém zavinil kolizi s Cemem Bölükbasim.  Kvůli tomuto prohřešku rovněž ztratil tři místa na startu sprintu v Silverstone.

Jeden zákaz startu už byl v letošní sezoně F2 udělen. V Baku si totiž připsal 12. trestný bod Amaury Cordeel a v Silverstone tak musel Belgičana u stáje Van Amersfoort nahradit David Beckmann. Nejblíže k distancu je nyní Oliver Caldwell. Pilot Camposu má deset trestných bodů.

Zdroj: Formula Scout, Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: DAMS