Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pérez odstartuje do sprintu až třináctý

Pérez odstartuje do sprintu až třináctý

Ve druhé části kvalifikace porušil traťové limity

Sergio Pérez nakonec nebude do sprintu před Velkou cenou Rakouska startovat jako čtvrtý, ale až jako třináctý. Sportovní komisaři totiž po skončení kvalifikace dospěli k závěru, že Mexičan při svém závěrečném pokusu, díky kterému postoupil do finální části, překročil traťové limity v osmé zatáčce. Za to mu bylo smazáno nejen jeho nejrychlejší kolo ze druhé části, ale i všechna kola zajetá během části třetí.

"Komisaři si toho všimli jen pár okamžiků před začátkem třetí části, proto mu kolo nesmazali dříve a mohl tak do třetí části odstartovat. K něčemu takovému došlo proto, že po každé části museli vyšetřovat řadu situací. Z videozáznamu je jasné, že došlo k porušení pravidel, což tým přiznal. K takovéto situaci nedochází pravidelně a rozhodně k ní nedošlo ani v poslední době. Pro komisaře to tedy byla nová situace," stojí v odůvodnění.

Red Bull argumentoval tím, že Pérez výjezdem z dráhy nezískal žádnou trvající výhodu. Rakouské stáji se rovněž nelíbilo, že zbytečně podstoupil riziko a vynaložil své zdroje na to, aby se Pérez mohl třetí části zúčastnit. S ani jednou z těchto námitek ale nepochodil.

"Komisaři sice usoudili, že nezískal trvající výhodu, bezdůvodně ale opustil trať, což je další část toho samého pravidla, které v kvalifikacích platí. Komisaři také uznávají, že tým podstoupil riziko a vynaložil své zdroje, aby se mohl Pérez třetí části zúčastnit. Nicméně co se týče posuzování trestu, nijak se tato situace neliší od jiných. Obvyklým trestem je smazání zajetého kola a komisaři udělili stejnou penalizaci i teď. V takovéto situaci by se jezdec za normálních okolností nemohl zúčastnit ani třetí části a proto mu byly smazány také všechny časy z ní, aby to bylo spravedlivé vůči soupeřům," píše se rovněž v rozhodnutí.

Díky Pérezově pádu ze čtvrté příčky na třináctou se o jednu pozici dopředu posunuli George Russell, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Mick Schumacher, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Pierre Gasly, Alexander Albon a Valtteri Bottas.

Pozdní reakce komisařů stála Pierra Gaslyho postup do třetí části. Foto: AlphaTauri


Právě Pierre Gasly doplatil na pozdní udělení penalizace pro Péreze nejvíce. Kdyby totiž bylo o smazání Mexičanova času rozhodnuto už před třetí částí, mohl by do ní pilot AlphaTauri nastoupit.

Pérez nebyl jediným pilotem, který po skončení kvalifikace dostal od komisařů "přes prsty." Russell totiž obdržel varování za to, že po své nehodě ve třetí části vstoupil bez dovolení na dráhu.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull Racing