Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

VC Monaka, Francie a Belgie v ohrožení

VC Monaka, Francie a Belgie v ohrožení

Hledá se místo pro Kyalami, Nice a Madrid.

Je možné, že v kalendáři velkých cen příští sezony bude o jeden evropský závod méně. Pokud ne o dva. Mračná se stahují nad legendární a oblíbený okruh Spa-Francorchamps. Důvody pěkně shrnul Carlos Sainz.

Náš sport teď rychle roste a mnoho lokalit je připraveno zaplatit spoustu peněz za to, že se stanou součástí světa F1,“ řekl jezdec Ferrari. „Pokud vím, Francie nebo Spa si možná nebudou moci dovolit být v kalendáři příští sezony. Zbývá doufat, že se na každý z těchto okruhů vrátíme alespoň jednou za dva roky, nebo za tři roky.

Podporu belgickému okruhu už veřejně přislíbil tamní ministr hospodářství, belgický premiér i valonská vláda.

Je to prosté. Bez peněz nebude show. Kdo má peníze, může si nás zavolat. Kdo nemá peníze, ať nás nevolá,“ nechal se slyšet šéf týmu AlphaTauri, Franz Tost.

Sainz zmínil VC Francie. Právě závod na okruhu Paul Ricard je favoritem na rotování s VC Belgie, případně dalšími velkými cenami.

Diskutovali jsme, můj předseda pan (Christian) Estrosi, já a Stefano Domenicali,“ řekl Éric Boullier, jenž pořádá VC Francie. „Bylo to pozitivní setkání, protože jsme se shodli, že VC Francie by měla zůstat v kalendáři. Očekávám, že nový kalendář bude plný změn. Nejen pro nás, ale pro všechny. Když máte 30 okruhů a pouze 23 termínů, tak samozřejmě musíte něco vymyslet. Spolupracujeme s Formula One Management. Střídání by nemuselo být pouze s jedním jiným okruhem, každý rok může být jiný.

Už příští rok má do kalendáře přibýt třetí závod na území USA, jelikož F1 si po dlouhém úsilí probojovala cestu do Las Vegas. Kromě toho ji to táhne do Afriky, aby závodila na všech obydlených kontinentech, jak se na mistrovství světa patří. Jednání s Kyalami prý už běží, s pravděpodobným cílem uspořádat závod v roce 2024. A také by se už mohla vrátit VC Číny, přičemž o místo v kalendáři dosud přišlo pouze Rusko.

Jsem z toho zklamaný,“ řekl francouzský jezdec Esteban Ocon, když slyšel nedobré zvěsti. „Když jsem začínal kariéru, Francie neměla velkou cenu. Potom se závod obnovil, už jsem měl to velké štěstí a potěšení závodit na domácí půdě. Letos VC Francie bude, tak bychom si ji asi měli vychutnat naplno. Ale podle mě jsou místa, kde by F1 prostě neměla chybět. Místa jako Francie, Belgie a Monako."

Francie může v kalendáři opět chybět, potřebuje partnera na střídání. Foto: Mercedes

Budoucnost nemá jistou ani Monako, zato však Domenicali, generální ředitel F1, informoval o zájmu města Nice. Můžeme spekulovat, že závod v ulicích malebného a přitom světoznámého francouzského města by mohl najednou nahradit Paul Ricard i Monte Carlo, pokud se knížectví neodhodlá řádně za své místo v kalendáři zaplatit.

Aby toho nebylo málo Madrid veřejně oznámil, že se také pokouší dostat do kalendáře, ačkoli okruh Barcelona-Catalunya má právo na VC Španělska do roku 2026. Možná kdyby Sainz vyhrával častěji, mohly by vedle sebe existovat VC Španělska i VC Madridu. Pro Sainze je totiž hlavní město Španělska i rodným městem.

Zdroj: Motorsport, RacingNews365, úvodní foto: Red Bull