Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen zkritizoval trend městských tratí

Verstappen zkritizoval trend městských tratí

Jeho oblíbeným okruhem je Spa.

Max Verstappen prozradil, že jeho oblíbeným okruhem je belgické Spa-Francorchamps. Je to jedna ze tří evropských tratí, které nemají jisté místo v kalendáři velkých cen příští sezony.

"Tak v první řadě je to můj oblíbený okruh," řekl nizozemský úřadující šampion, jehož matka je Belgičanka. „Je úžasné jezdit na této trati. Rozumím, že má problémy, například dopravu. Ale je to prostě legendární trať.

Přestože je Verstappen šampionem a ve F1 závodí od roku 2015, je mu teprve 24 let a ve sportu tedy hodlá zůstat ještě dlouho. O to více se obává o budoucnost stále tlustšího kalendáře, ze kterého ale vypadávají klasické okruhy a přibývají převážně městské tratě. Už letos se do kalendáře nedostalo Portimão, Istanbul Park, Nürburgring ani Hockenheimring, dlouho se nezávodí v Sepangu a třetí rok v řadě absentuje také Šanghaj. Oblíbené Spa a méně oblíbený Paul Ricard jsou v ohrožení.

Letošní kalendář má 22 závodů a vysloveně městskými tratěmi v něm jsou Džidda, Miami, Monako, Baku, Singapur, plus ne typicky městské Melbourne. Příští rok se začne závodit v Las Vegas a zájem o velkou cenu mají také Nice a Madrid, což Verstappena znepokojuje.

Nechci se vidět někdy v roce 2028 závodit pouze na městských okruzích, protože je výhodné rozbalit stan co nejblíže k divákům, a protože se na takovou trať dobře dívá. V kalendáři musí zůstat místo pro ikonické tratě. Chápu, že všichni chceme vydělat, ale tohle musí mít meze, protože potřebujeme i skutečné cool okruhy. Nemůžeme každý týden závodit ve městě, na co naše vozy ani nejsou stavěné.

Loni se F1 v Belgii moc nepředvedla. Foto: Mercedes

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull