Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Piastriho přestup dostal zelenou

Piastriho přestup dostal zelenou

Marko může do Alpinu pustit Gaslyho.

McLaren už oficiálně oznámil, že v roce 2023 a následujících bude za něj vedle Landa Norrise závodit Oscar Piastri, jelikož CRB (Contract Recognition Board) rozhodla ve prospěch 21letého závodníka a tým Alpine tedy na něj už nebude mít žádný nárok.

Jsem extrémně nadšen, že do F1 vstoupím s tak prestižním týmem jako je McLaren. Jsem velmi vděčný, že jsem tuto příležitost dostal právě já,“ řekl úřadující šampion F2. „Tým má dlouhou tradici v dávání příležitostí mladým talentovaným závodníkům a já se už velmi těším na spolupráci s Landem. Věřím, že společně pomůžeme týmu posunout se výše.

Oscara jsme chtěli získat ze dvou důvodů,“ vysvětluje šéf týmu McLaren, Andreas Seidl. „V juniorských sériích prokázal, že je výjimečný a má obrovský potenciál. Dalším důvodem je jeho osobnost, se kterou perfektně zapadne do našeho týmu.

Pro Piastriho je velmi dobře, že má na příští roky jistotu týmu, který se ho zastane. Dost syrovým odmítnutím Alpinu si totiž pošramotil pověst ještě před startem do první velké ceny.

"Podle toho, jak Fernando (Alonso) zabouchl dveře za působením v jeho týmu a podle 400tisícové pokuty a ztráty 15 bodů, kterou Otmarův tým nedávno dostal, bych řekl, že on není ten pravý k diskusi o etice," reagoval ředitel McLarenu Zak Brown na nedávná slova Otmara Szafnauera, šéfa Alpinu, přičemž pokuta se ale ještě týkala jeho bývalého týmu Aston Martin.

Pro McLaren je image důležitý, ale v každé sérii, které se účastní, chce dát dohromady nejlepší jezdce. V první radě totiž hledíme na výsledky. Je mi jasné, že bez pár ošklivých slov a pohledů se to nemohlo obejít, ale teď už je hotovo a snad se tedy můžeme opět bavit o motorsportu,“ reagoval Brown na množství kritiky v sociálních médiích.

Piastri dal McLarenu přednost před továrním týmem, který v posledních letech financoval jeho kariéru, ale letos pro něj nenašel místo. Foto: Alpine

Je důležité, aby se k juniorským programům přistupovalo s respektem,“ přidává kritiku Toto Wolff, šéf Mercedesu. „Mladí by si měli dávat pozor, co napíší do sociálních médií o nadnárodních korporacích. Já osobně věřím v karmu a v upřímnost.

"Pokud Renault nebo Alpine investovaly do někoho kariéry, tak to bylo kvůli vyhlídce na společnou budoucnost a dotyčného to zavazuje k loajalitě," přidal se i Christian Horner, šéf Red Bullu.

Myslím, že to bylo od Oscara riskantní, odmítnout sedačku ve F1, tak žádanou sedačku, navíc když byl ve spojení s Alpinem. Moc mě to překvapilo,“ řekl Pierre Gasly, jenž si však už nejspíš přihřívá vlastní polívčičku.

Vypadá to tak, že šéf motorsportu Red Bullu, který má ještě příští rok platný juniorský kontrakt s Gaslym, je ochoten pustit ho do Alpinu. Nebude to ale zadarmo.

Naše smlouva na rok 2023 je platná, ale přesto probíhají rozhovory,“ prozradil Helmut Marko v Nizozemsku. „Pokud budou splněny naše podmínky, nebudeme Gaslymu stát v cestě. Pro něj by bylo závodění za francouzský tovární tým splněným snem. Ale naše podmínky ještě nebyly splněny.

Stává se veřejným tajemstvím, že Red Bull má zájem o Američana Coltona Hertu, který je ovšem pod křídly McLarenu. Není zřejmé, jakou páku by ještě Alpine mohl použít, aby McLaren motivoval Hertu uvolnit. Možná jedinou možností zůstávají peníze. Ale jelikož McLaren má nyní dva jezdce zasmluvněné na minimálně dvě následující sezony, stejně nedokáže Američana řádně využít, a ten také zřejmě nebude z Piastriho smlouvy zrovna nadšený.

Zajímavostí je, že Esteban Ocon otevřeně preferuje jiného jezdce na místo svého týmového kolegy.

Lidé o tom vědí a já k tomu už nemám co dodat. Já bych bral Micka (Schumachera), pokud už nepodepsal s někým jiným,“ řekl 25letý francouzský závodník, jenž se tedy na svého rodáka a vrstevníka asi moc netěší. Být jediným Francouzem v týmu francouzské automobilky jistě má své výhody.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Prema