Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 se zalíbil falešný štěrk

F1 se zalíbil falešný štěrk

Novinka byla zatím přijata pozitivně.

Organizátoři Velké ceny Nizozemska přišli se zajímavým nápadem oddělit trať s obrubníkem od štěrkového kačírku pásem tzv. falešného štěrku. Jedná se přitom o pravý, nefalšovaný štěrk. Na okrajích jedenácté a dvanácté zatáčky okruhu Zandvoort však byl jeho okraj přilepen k pevnému podkladu.

Je to řešení problému, který se ukázal loni. Když jezdec tlačí na pilu a udělá chybu, štěrková zóna jej úspěšně zpomalí, i když po opuštění trati pouze jednou stranou vozu v ní neuvízne. To vidět chceme. Nepříjemné je, že takový jezdec zaneřádí trať kamínky pro jezdce, nebo několik jezdců za ním. Ti jsou v lepším případě neférově zpomaleni, v horším je ztráta přilnavosti také pošle do štěrku a následně je trať ještě více znečištěna. Přejezd po pruhu falešného štěrku jezdce zpomalí, avšak kamínky zůstanou na svých místech čekat na dalšího návštěvníka. A jedná se o dobré řešení i pro doprovodné série s méně zkušenými závodníky.

Podle mě je to dobrý nápad, loni tam býval strašný nepořádek,“ řekl závodník F3, Victor Martins. „V těch zatáčkách byl téměř nonstop štěrk rozházený po trati. V jednom kole bylo možné držet se ideální stopy a v následujícím jsem byl prostě první, kdo se vyhýbal kopám kamínků. Je dobré, že tam bude rezerva, aby se na trať nedostával štěrk v takovém množství.

Odolnost falešného štěrku bude řádně otestována až v neděli. Foto: Mercedes

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Ferrari