Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Herta je prý mimo hru

Herta je prý mimo hru

Alpine nečekaně pozval Giovinazziho.

Naděje Coltona Herty na vstup do F1 v roce 2023 dostaly vážnou trhlinu a možná jsou už i pohřbeny. Red Bull se prý přestal pokoušet dostat ho příští rok do vozu AlphaTauri.

Jelikož mladý Američan má pouze 32 z potřebných 40 superlicenčních bodů, požádal FIA o výjimku. FIA však dala v uplynulých dnech poměrně jasně najevo, že výjimkám není nakloněna a několik týmů včetně Ferrari ji v tom podpořilo. Američan ve F1 je sice marketingově zajímavý scénář, ale proč udělovat výjimku, když Herta ještě může nějaké body nahnat v zimních sériích? To byl plán B, jenže se nebude realizovat. Tým Andretti potřebuje vědět, jestli za něj Herta příští rok bude závodit v IndyCar, nebo si má hledat náhradu. Také AlphaTauri by nejistota téměř až do začátku sezony neprospěla a následně ani Pierrovi Gaslymu, na kterého by zase musel čekat tým Alpine.

Škoda, že si lidé neuvědomují, jak velkým přínosem by byl americký jezdec, hlavně jezdec jako Colton Herta, když zájem o F1 v Americe trhá rekordy a už tam budeme mít tři velké ceny,“ řekl Helmut Marko v rozhovoru pro Motorsport-Total.

Hertovi byla tedy zřejmě zrušena i pozvánka na připravovaný test na okruhu Hungaroring v loňském voze Alpinu, který mu chtěl umožnit nasbírat cenné kilometry, aby byl ještě atraktivnější pro AlphaTauri, a to na oplátku uvolnilo Francouze Gaslyho. Ve srovnávacím testu se tedy mají utkat Jack Doohan, Nyck de Vries a překvapivě i Antonio Giovinazzi.

Alpine horečně hledá závodníka, nejlépe se zkušenostmi, ale ještě v perspektivním věku. Foto: Alfa Romeo

Giovinazzi může být dokonce vnímán jako favorit na místo uvolněné Fernandem Alonsem, jelikož ředitel francouzské automobilky se nechal slyšet, že by v kokpitu raději měl někoho se zkušenostmi. Otázkou je, nakolik bude vadit, nebo bude muset být přetrhána Italova vazba na Ferrari, kterému nyní dělá testovacího jezdce, a které ho údajně tlačí i do týmu Haas. S velmi dobrou vizitkou ale přijde také De Vries, díky výbornému výkonu ve VC Itálie, kde nahradil Alexandra Albona a Williamsu získal dva body.

Doohan je jezdec z vlastní líhně Alpinu a syn pětinásobného mistra kubatury 500cc Mistrovství světa motocyklů, ale v aktuálním pořadí šampionátu F2 je až čtvrtý za juniorem Williamsu Loganem Sargeantem, juniorem Sauberu Théo Pourchairem a Felipe Drugovichem. Poslední jmenovaný je již jistým šampionem, ale podepsanou má pouze smlouvu s týmem Aston Martin na místo rezervního jezdce, a také má být prvním členem jeho nového juniorského programu pojmenovaného “Vývojový program pro jezdce AMF1“.

Dominantní jezdec letošní F2, Francouz a Američan, všechny tři volby by Alpinu mohly dávat smysl, jenže všichni tři jsou již ve spojení s jinými týmy. A podle informací Motorsport-Total Marko nemá zájem o Micka Schumachera, který ještě bude vyjednávat s juniorským programem Ferrari o zachování jeho místa v týmu Haas.

Zdroj: Motorsport, Motorsport-Total, úvodní foto: Andretti