Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren a Aston si vylepšily pozice

McLaren a Aston si vylepšily pozice

Alonso a Gasly se zlobí na své týmy.

V Singapuru Lewis Hamilton a Max Verstappen doplatili na své jezdecké chyby (druhý jmenovaný i na chybu týmu) a George Russell byl celou dobu daleko od bodovaných pozic. To nechalo více bodů pro jezdce slabších týmů, jejichž pořadím ještě zamíchaly výjezdy bezpečnostního vozidla, fáze virtuálního safetycaru i odstoupení ze závodu. Až pět týmů tak pět závodů před koncem sezony změnilo svou pozici v Poháru konstruktérů.

Už jsem z toho opravdu smutný. Tohle je jedna z mých nejsilnějších sezon a kvůli nespolehlivosti vozu jsem už přišel o více než 60 bodů,“ řekl Fernando Alonso z týmu Alpine, jenž má aktuálně na kontě 59 bodů. „Dnes přibylo osm až deset ztracených bodů. Přijít o tolik bodů je prostě neakceptovatelné a zlobím se, protože tohle mohl být další povedený víkend.

Alpinu odstoupili ze závodu oba jezdci kvůli selhání pohonné jednotky. Konkurenční McLaren měl Landa Norrise suverénně v čele druhé ligy, na čtvrtém místě. Hned po něm dojel do cíle Daniel Ricciardo, kterému zásadně pomohl jeden ze safetycarů. Díky zisku 22 bodů McLaren vymazal dlouho budovaný bodový náskok Alpinu a nyní je čtyři body před ním.

Tak tohle jsme po prvním tréninku, vlastně po celém pátku nečekali! Samozřejmě nám pomohlo, že Lewis boural a Max v souboji se mnou vyjel z trati,“ radoval se Lando Norris.

 

Bez poháru, s bramborovou medailí, přesto šťastný. Foto: McLaren

Byl to náročný závod,“ řekl Lance Stroll. „Trať byla po celou dobu kluzká, nebylo snadné neudělat žádnou chybu.

Stroll byl v cíli šestý a Sebastian Vettel osmý, rozdělil je Verstappen. A 12 bodů stačilo k tomu, aby Aston Martin skočil z devátého místa rovnou na sedmé. Aktuálně už osmý Haas nebodoval a AlphaTauri získalo jen jeden bod za desáté místo Pierra Gaslyho.

Nelze říct, že jsme si dobře udělali svou práci,“ zlobil se po závodě mladý Francouz. „Byli jsme na sedmém místě, před oběma vozy Aston Martinu a zahodili jsme to, protože jsme přezuli strašně brzy. Bez komunikace, bez dialogu, což už vůbec nechápu. Čtyři soupeři nám uštědřili overcut.

Ani jsem si nevšiml, že to byla kolize,“ zlobí se i Kevin Magnussen z týmu Haas, jenž o šanci na dobrý výsledek přišel kvůli nucené výměně předního křídla jen krátce před fází safetycaru, kterou jeho soupeři využili k výměně pneumatik téměř zdarma. „Tím mi řekl, že poškození vozu je malé. Pouze kus boční lišty. Vysvětlili jsme lidem z FIA, ačkoli oni by měli mít přehled, když píší pravidla, že ta část sama neodpadne. Přesto jsem dostal černo-oranžovou vlajku. Za předchozích 12 let jsem ji neviděl ani jednou, letos to byla už moje třetí. Někde vyhrabali nějaké pravidlo a teď jako by se ho nemohli nabažit.

Zdroj: Motorsport, DAZN, úvodní foto: Alpine