Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen se nad chaosem pouze směje

Verstappen se nad chaosem pouze směje

Pravidla bude třeba opravit, shodli se šéfové týmů.

Nevyhnutelné se dnes stalo skutečností. Všichni konkurenti Maxe Verstappen přišli i o matematickou šanci na titul, takže Nizozemec je již dvojnásobným mistrem světa. Dobře, že se dnes body udělovaly v již uvolněné atmosféře, protože kdybychom byli v těsné bitvě o titul, dnešek by způsobil mnoho kontroverze. Odjela se pouze část závodu, ale jezdcům byly uděleny plné body. Že se závodí o plné body, toho si nebyl vědom ani Red Bull a ani Max Verstappen. Ten se pak těšil z titulu, pak netěšil, když to u Red Bullu někdo přepočítal, a poté opět slavil, ale opatrně, protože už nevěděl, co si má o tom myslet.

Během závodu jsem netušil, jak to bude s body,“ řekl později Verstappen. „Cílem bylo prostě vyhrát závod. Když jsem proťal cílovou čáru, tak jsem si prostě řekl, že to byl dobrý závod, získal jsem spoustu bodů, ale titul ještě neslavíme. Během pozávodního rozhovoru jsem viděl, že mechaniky něco velmi potěšilo, tak jsem zpozorněl. Checo byl posunut na druhé místo před Charlese, ale ještě se nevědělo, jak to bude s body.

Potom za mnou přišel delegát FIA a ten řekl, že jsem mistrem světa. Tak jsme začali slavit. Jenže pak lidé, kteří to počítali, začali říkat, že chybí jeden bod. To už bylo divné. Ale nakonec přece jen máme bodový náskok, se kterým máme jistý zisk titulu! Opravdu mi nevadí, že byl kolem toho zmatek. Vlastně to bylo docela vtipné. A ani kdybych předem věděl, že se budou udělovat plné body, tak bych cestou pod pódium nemohl slavit titul (protože se čekalo, zda Charles Leclerc dostane trest za to, jak si počínal v poslední šikaně posledního kola).

Red Bull měl po dlouhém dni krásnou noc. Foto: Red Bull

Mnozí fanoušci a spolu s nimi i šéfové týmů a jezdci vědí, že po loňském fiasku v Belgii se měnila sportovní pravidla tak, aby příště procento rozdaných bodů přibližně odpovídalo procentu z délky závodu, které se odjelo. Jelikož se dnes odjelo 52 % závodu, mnozí jsme se domnívali, že Max Verstappen dostane pouze 19 bodů a Leclerc o 6 bodů méně, ne Verstappen 25 bodů a Leclerc o 10 méně.

Jenže jak říká anglické přísloví, ďábel se ukrývá v detailech. V pravidle je černé na bílém napsáno, že se týká pouze závodů, které byly přerušeny a nemohly být obnoveny. To není případ VC Japonska 2022, protože ta byla přerušena a restartována.

Šéfové týmů McLaren, Ferrari i samotného Red Bullu už v rozhovorech přiznali, že FIA ​​správně přečetla, co je v pravidlech napsáno, ale zároveň to není to, na čem se při vylepšování pravidel dohodli. Třeba to tedy zpackal nějaký nešťastník, který ta pravidla psal. Alespoň FIA si ale této skutečnosti byla vědoma a díky tomu se Verstappen o zisku titulu nedověděl třeba až v letadle.

Jistě ale nedává smysl, aby se udělovaly částečné body za závod, ze kterého se odjelo například 70 procent a nebyl restartován a zároveň se udělily plné body za závod, který možná měl pouze tři kola, ale na konci posledního se mávalo šachovnicovou vlajkou. I po druhém Verstappenově titulu se tedy bude mluvit o tom, že je nutné opravit pravidla. Tentokrát ale zaslouženost jeho titulu nikdo nezpochybňuje.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull