Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šéfové vybrali top 10 jezdců

Šéfové vybrali top 10 jezdců

Kdo se tam dostal a kdo ne?

Již tradičně je po skončení sezony každý ze šéfů deseti týmů požádán, aby vybral top 10 jezdců uplynulého roku a seřadil je od nejlepšího po nejprůměrnějšího. Jezdcům jsou pak přiděleny body jako v cíli velké ceny, tedy prvnímu 25 bodů a poslednímu z top 10 pouze jeden bod. Hlasování bylo tajné, aby šéfové měli menší motivaci nadhodnocovat vlastní závodníky.

Asi nikdo nečekal nic jiného než první místo Maxe Verstappena. Od deseti šéfů týmů dostal celkem 207 z maximálně dosažitelných 250 bodů. Více šéfů tedy nejspíše stejně upřednostnilo svého jezdce, ale Verstappenovo vítězství je beztak zaslouženě dominantní, s více než 60bodovým náskokem před Charlesem Leclercem.

Leclerc a George Russell získali podobné množství bodů. Šéfové tedy ocenili, že se mladý Angličan rychle uchytil v týmu dlouho patřícím Lewisi Hamiltonovi, který je s odstupem čtvrtý. Pátý je Sergio Pérez. Přestože s mistrovským vozem nedokázal ani zabojovat o titul, přispěl k zisku Poháru konstruktérů týmem Red Bull.

Až na šestém místě je letos Lando Norris, u kterého si asi už všichni zvykli, že v pohodě poráží Daniela Ricciarda, který přirozeně v top 10 nefiguruje. Sedmé místo se ušlo Carlosi Sainzovi, jenž se v průběhu sezony dokázal jakž-takž zmátořit z jejího velmi špatného začátku.

Až osmé místo asi moc nepotěší Fernanda Alonsa, zato devátý Valtteri Bottas by mohl být rád, že šéfové nezapomněli na jeho výkony z první půlky sezony, kdy byla jeho Alfa Romeo ještě schopna pravidelně sbírat body. Do top 10 se po pár sympatických výkonech dostal i odcházející Sebastian Vettel, který měl s Aston Martinem naopak velmi slabý start a velmi dobrý závěr sezony.

Verstappen byl letos prostě jednička. Foto: Red Bull

Přirozeně je zajímavé podívat se také na to, kteří jezdci šéfy týmů nepřesvědčili o svých kvalitách. Opomenutí byli Esteban Ocon i Pierre Gasly, což asi tým Alpine moc nepotěší, když příští rok bude zaměstnávat oba. Navzdory bombastickému návratu a dokonce zisku pole position v São Paulu prý do top 10 nepatří ani Kevin Magnussen a Alexander Albon se ve slabém vozu také snažil marně.

Zdroj: Formula1, úvodní foto: Red Bull