Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 má nového sportovního ředitele

F1 má nového sportovního ředitele

Symonds zůstává ve své funkci.

FIA na svou stranu manažerské struktury F1 přijala zcela novou posilu, na nově vytvořené místo sportovního ředitele F1. Vrchním sportovním ředitelem F1 byl do loňského roku Ross Brawn, který odešel do důchodu, ale on byl zaměstnán na straně Liberty Media, majitele série. Steve Nielsen byl jmenován prezidentem Mezinárodní automobilové federace, aby se jejím jménem staral o sportovní záležitosti F1 včetně rozvoje ředitelství závodu, centra pro vzdálenou podporu, ale spadají pod něj i sportovní pravidla F1.

Svou kariéru jsem strávil prací pro mnohé týmy a organizace ve F1 a už se nemůžu dočkat, až začnu novou kapitolu ve FIA. Děkuji prezidentovi (FIA) i Stefanu Domenicalimu (generálnímu řediteli F1 na straně Liberty Media) za jejich důvěru. Chápu a vážím si, že byla přede mě postavena velká výzva, být zodpovědný za pravidla,“ řekl Nielsen.

Steve Nielsen v minulosti pracoval pro týmy Lotus, Tyrrell, Benetton, Honda, Arrows, Renault, Caterham, Toro Rosso i Williams. V křesle sportovního ředitele F1 bude pod Nikolasem Tombazisem, který bude ředitelem seriálů monopostů FIA a pod ním budou pracovat technický ředitel Tim Goss, finanční ředitel Federico Lodi a provozní ředitel Francois Sicard.

Na straně majitelů F1 zůstává činný Pat Symonds, a to navzdory tomu, že loni oznámil úmysl vzdát se místa vrchního technického ředitele F1 a odejít do důchodu spolu s Brawnem. Podle jeho slov si to rozmyslel na Domenicaliho žádost. Můžeme se domnívat, že bez Brawna, stojícího za současnou generací vozů, bude mít Symonds hlavní slovo při tvorbě technických pravidel pro sezonu 2026 a následující, což je výzva, která ho přesvědčila oddálit odchod do důchodu.

Zkušený Pat Symonds odložil odchod do důchodu. Foto: Formule One Management

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: FIA