Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jean Todt se pustil do obrany Maxe Mosleyho

Jean Todt se pustil do obrany Maxe Mosleyho

"Mám ho rád, vážím si ho, oceňuji jeho práci."

Prezident FIA Max Mosley čelí poslední dobou obrovskému tlaku, protože jej většina týmů podrobuje velké kritice, nejvíce o sobě dává vědět šéf Minardi Paul Stoddart. To všechno pozoruje i Jean Todt, kterému došla trpělivost a vystoupil na Mosleyho obranu.

"Mnoho lidí Maxe Mosleyho v lásce nemá, to je zřejmé," řekl šéf Ferrari. "Já ho rád mám, takže to je první a základní rozdíl. Mám ho rád, cením si ho, uznávám jeho práci, má můj respekt. Oni ho nemají rádi, neoceňují jeho práci a nechtějí aby dál zůstal v čele FIA. Všechno co mohou udělat, aby tomu zabránili, se také dělat snaží. Tady nejde o bezpečnost, tady nejde o pneumatiky, tady jde především o politiku," připomněl Francouz situaci z Indianopolis, kdy se začaly hlasy na Mosleyho odstoupení ozývat nejsilněji.

"Politicky jej podporuji, cítím, že on je skvělým prezidentem FIA, přestože se někdy názorově lišíme a některá jeho rozhodnutí se mi nelíbí. Ale víte, když máte takovou pozici jakou máte, musíte mít svůj názor a musíte umět dělat podle něj různá rozhodnutí. Často jsou správná. Povím vám, je to přesně toto: politika. V každé zemi máte taky na každé straně padesát, či padesát dva procent na jedné straně, zatímco na straně druhé je to čtyřicet osm, někdy i méně. Je to součást života. V tuto chvíli máme na jedné straně sedm týmů, možná víc, co se snaží jít proti němu. Podle mě to znamená, že kvůli tomu není hlavním bodem našich diskuzí bezpečnost, či další věci."

Todta především mrzí, jak všichni zapomínají, co všechno Mosley udělal pro bezpečnost tohoto sportu.

"Víte, cítím, že je to nefér hlavně kvůli tomu, co všechno on udělal pro bezpečnost. Když se podíváte na ty hrozné nehody co se stávají, a jaké následky by měly před patnácti, dvaceti lety, možná by mezi námi mnoho lidí již nemuselo být, aby nám, nebo vám vysvětlili, co se stalo. Takže ten respekt si prostě zaslouží. Pro mě je to samozřejmost, za to, co pro sport udělal. Ale znovu opakuji, přestože toto říkám, některé jeho názory nesdílím."

Podle Jeana Todta mají týmy špatnou strategii, když chtějí Maxe Mosleyho dostat ze hry.

"Podle mého osobního názoru postupují špatně, protože čím více budou volat po něčím odchodu, tím zarytěji se ten dotyčný bude své pozice držet, měli by postupovat obráceně."