Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen má být v závodu silnější

Verstappen má být v závodu silnější

Nový Red Bull je o vteřinu rychlejší.

Vítěz kvalifikace na první velkou cenu sezony 2023 řekl, že jeho vůz by měl být v závodě silnější než v kvalifikaci. Přestože je Red Bull od začátku víkendu v roli favorita, Max Verstappen neměl zcela bezproblémový víkend a soustředil se na delší stinty, důležitější než nácvik kvalifikace. Kvalifikaci však přesto vyhrál, přičemž Sergio Pérez obsadil druhé místo. Mají konkurenti vůbec šanci vyhrát závod, pokud si jej Red Bull nezkazí sám?

Z vítězství v kvalifikaci jsem vlastně pozitivně překvapený, moje tréninky nebyly nejlepší. Takže rozhodně pozitivní výsledek. Náš vůz je obyčejně lepší v závodě než v kvalifikaci. Ani jsem nenašel dokonalý rytmus. Naštěstí, přesto jsme dali dohromady nejlepší dílky skládačky a získali pole position. Ve zrovnání s loňským rokem (prvním rokem nové generace vozů, pozn. red.) teď všichni lépe vědí, co mají se svými vozy dělat. Konkurence je tvrdší. Pravidla vozy zpomalila, ale přesto jsme rychlejší. Skvělé, během roku budou všichni dále zrychlovat.

Podle propočtů webu RaceFans Red Bull meziročně zrychlil o téměř sekundu, v porovnání nejrychlejších kol. To ho řadí na třetí místo. O bezmála sekundu a čtvrt zrychlil Williams, kterému by to mohlo stačit k dohnání středu pole. O téměř dvě a půl sekundy zrychlil Aston Martin, velké letošní překvapení. Na opačném konci tabulky jsou s velmi malým zrychlením Alfa Romeo a AlphaTauri. Mercedes i McLaren jsou v šedém průměru, zrychlily o více než polovinu sekundy, jenže to znamená, že jejich konkurenceschopnost se nijak zvlášť nezměnila v porovnání s jejich slabým startem do sezony 2022. Samozřejmě je třeba počkat na konkurenceschopnost v závodě a na jiných typech okruhů.

Verstappen zatím potvrzuje roli favorita. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull