Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Verstappen dává soupeřům šanci v Džiddě

Verstappen dává soupeřům šanci v Džiddě

Red Bull nemusí být všude stejně dominantní.

Max Verstappen na Red Bullu byl ve Velké ceně Bahrajnu tak suverénní, že vlastně o jeho vítězství ani není moc co říct. Snad pouze to, že jeho týmový kolega se po startu z horší strany hlavní rovinky propadl za Charlese Leclerca, což dalo Verstappenovi automaticky náskok. Aby toho nebylo málo, tak Leclerc, jediný téměř reálně vypadající soupeř z konkurenčního týmu, závod ani nedokončil kvůli poruše motoru. Vlastně ani nevíme, jak rychlý Verstappen skutečně byl, jelikož po prvních kolech mohl klidně přepnout do šetřícího režimu. Pesimisté začali okamžitě mluvit o tom, že Verstappen může být rovnou prohlášen staronovým šampionem a zbytek roku budeme sledovat pouze boj o druhé místo.

Následuje závod v Džiddě, a to je hodně odlišná trať. Je tam více rovinek, rychlé zatáčky, degradace pneumatik hraje menší roli,“ utěšuje Verstappen zbytek světa F1. „Zde (v Bahrajnu) jsme hodně získali dobrým managementem pneumatik. Očekávám, že v Džiddě bude konkurence vyrovnanější, když mluvíme o závodní rychlosti.

Analytici vcelku souhlasí, že Red Bull získával hlavně při akceleraci z pomalých a středně rychlých zatáček a v závodě rozhodla pomalejší degradace pneumatik než u hlavních soupeřů z Maranella. Tato výhoda asi jen tak nezmizí, ale na různých typech okruhů bude různě důležitá.

Při nastavování vozu jsme upřednostnili závodní nastavení a vyplatilo se nám to,“ prozrazuje Christian Horner. „Díky tomu jsme měli dobré tempo i výdrž na měkkých pneumatikách, hlavně uprostřed závodu. Loni jsme měli po prvním závodě nula bodů, nyní jich máme 43, takže jsme samozřejmě spokojeni.“

Sergio Pérez vyčítá Leclercovi agresivitu po startu.

Neměl jsem nejlepší start, Charles byl hodně agresivní, vytlačil mě vpravo, já jsem se mu hlavně snažil vyhnout. Kvůli tomu jsem neměl zrovna ideální první stint. Charles měl nové měkké pneumatiky, proto bylo obtížné dostat se před něj. Myslím, že tam jsem v podstatě prohrál závod s Maxem. Když jsem na něj ztrácel 10–12 vteřin, tak to bylo jasné a už jsem se soustředil pouze na Charlese,“ řekl mexický závodník.

Verstappen zahájil sezonu bahrajnskou krasojízdou. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull