Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen byl příliš brzy příliš rychlý

Verstappen byl příliš brzy příliš rychlý

Víkend teprve začal.

V Ázerbájdžánu skončila šňůra kvalifikačních vítězství týmu Red Bull, kterému od začátku sezony patřila každá pole position. V Saúdské Arábii byl nejrychlejší Sergio Pérez, dvakrát stál na pole position Max Verstappen, ale tuto neděli bude mít nejlepší místo na startu Charles Leclerc z Ferrari. Verstappen prohru připisuje nedostatku času na přípravu a risku v samém závěru kvalifikace, který se nakonec nevyplatil. V zahřívacím kole byl záměrně agresivnější než dříve a nejspíše pak na konci měřeného kola zápasil s přehřátými pneumatikami.

Prostě jsem se snažil dostat do pneumatik více tepla. Po jediném tréninku nemůžete přesně vědět, co je pro vás nejlepší,“ řekl úřadující šampion. „První pokus (ve Q3) byl dobrý, ale ne perfektní. Tak jsme to zkusili. Nebylo to špatné rozhodnutí, ale nevyšlo to. Něco podobného jsme zkusili v Austrálii. Jenže tentokrát to nevyšlo. Ale není to konec světa.

V rychlém posledním sektoru městské trati v Baku se dobře předjíždí a Red Bull měl v prvních třech závodech sezony fantastickou maximální rychlost, zatímco Ferrari bývá v závodě méně konkurenceschopné než v kvalifikaci.

Když se podíváte na první tři kvalifikace, o vítězi rozhodovaly maličkosti. Máme dobrý závodní vůz, nikdy jsme nebyli dominantní v rychlosti na jedno kolo. Nevím proč. Loni jsme měli vůz s podobnou charakteristikou, ačkoli tehdy to bylo o tom, že měl nadváhu. V každém případě, body se udělují v neděli, takže mi nevadí mít trochu horší kvalifikaci a pak být rychlý v závodě.

Body se ale budou udělovat i dnes. V půl jedenácté začíná rozstřel, který určí pořadí na startu sprintu, který bude v 15:30. Vítěz sprintu dostane osm bodů, druhý v cíli sedm bodů, a tak dále až po osmého, jenž obdrží jeden bod.

Red Bull byl poražen, ale za kvalifikaci se body neudělují. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull