Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclercův problém s motorem pustil Verstappena do trháku

Leclercův problém s motorem pustil Verstappena do trháku

VC Ázerbájdžánu - závod

Dvojité vítězství Red Bullu, pohroma pro Ferrari. Taková byla Velká cena Ázerbájdžánu. Pro vítězství si dojel Verstappen před Pérezem a Russellem. Leclerc ani Sainz do cíle nedorazili po technických problémech.

Do Velké ceny Ázerbájdžánu vyrážel z prvního místa Leclerc. V první řadě ho doplnil Pérez. Na třetí pozici stál vedoucí muž šampionátu Verstappen. Čtvrtý byl Sainz, pátý Russell, šestý Gasly, sedmý Hamilton, osmý Cunoda, devátý Vettel, desátý Alonso, jedenáctý Norris, dvancátý Ricciardo, třináctý Ocon, čtrnáctý Čou, patnáctý Bottas, šestnáctý Magnussen, sedmnáctý Albon, osmnáctý Latifi, devatenáctý Stroll a dvacátý Schumacher.

Pirelli označilo jako nejrychlejší jednozastávkovou strategii se startem na střední sadě, následným přechodem na tvrdou směs mezi 18. až 23. kolem a poté dojezdem až do cíle.

Teplota asfaltu dosahovala před startem 48 stupňů. Vzduch měl 25 stupňů.

Většina pilotů zvolila pro start závodu střední směs pneumatik. Našli se ale i tací, kteří zvolili tvrdou směs. Byli jimi Ricciardo, Ocon, Bottas, Stroll a Schumacher.

Pérez se po startu dostal před Leclerca a ujal se vedení. Monačan v první zatáčce probrzdil, druhé místo před Verstappenem ale zvládl uhájit. Čtvrtý zůstával Sainz a pátý Russell. Šestý zůstával po prvním kole Gasly a sedmý Hamilton. Vettel se dostal na osmé místo před Cunodu, který byl devátý. Poslední bodovanou příčku měl ve svých rukou Alonso.

Špatně začínal závod pro Latifiho. Kanaďan totiž dostal penaliuzaci deset sekund stop & go za to, že mechanici stáli u jeho vozu před nájezdem do zaváděcího kola déle, než povolují pravidla.

Pérez začínal závod ve velkém stylu. Po čtyřech kolech už totiž vedl před Leclercem o téměř dvě a půl sekundy. Dobrou zprávou pro Red Bull bylo i to, že Verstappen dotahoval Leclerca. Na Monačana ztrácel už méně než sekundu. Latifi si odypkal penalizaci.

Sergio Pérez začal velmi slibně. Foto: Red Bull



Verstappen v dalších kolech kroužil těsně za Leclercem, ke změně pořadí se ale mezi nimi nedocházelo. Pérezův náskok v čele se ovšem ztenčil na dvě sekundy.

Za desátým Alonsem kroužily po dráze mclareny. Jedenáctý byl Norris a dvanáctý Ricciardo. Australan sice na svého kolegu ztrácel více než sekundu, přesto ale týmu naznačoval, že by ho měl pustit dopředu. "Pokud je toto jeho nejlepší tempo, tak bych dokázal jet rychleji," řekl.

V desátém kole skončil závod pro Sainze. Na Španělově monopostu selhaly brzdy a odstavil svůj vůz v únikové zóně ve čtvrté zatáčce. Byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu.

Řada pilotů této situace využila k prvním zastávkám. Mezi nimi byli Leclerc, Russell, Gasly, Vettel, Hamilton, Cunoda, Čou, Magnussen, Albon, Schumacher a Latifi. Většina nazula tvrdou sadu. Výjimkami byli Schumacher s Latifim, kteří obuli střední směs.

Leclerc se po návratu na trať propadl na třetí místo. Druhou příčku mu sebral Verstappen. Na páté místo povyskočil díky zastávkám Alonso. Šestý byl Norris, sedmý Ricciardo, osmý Gasly, devátý Ocon a desátý Vettel. Hamilton se po zastávce propadl na 11. příčku.

Mezi Pérezem a Verstappenem byly dvě sekundy. Leclerc zaostával za Mexičanem o téměř třináct sekund. Takovýto rozdíl by mu stačil, aby se po zastávce obou Red Bullů posunul do čela. Pokud by ale chtěl jet až do konce, musel by na svých tvrdých gumách odjet více než 40 kol, což se jevilo jako velmi těžký úkol.

Ve 13. kole znovu vlály žluté vlajky. Vettel se pokoušel sebrat devátou příčku Oconovi ve třetí zatáčce. Sice se před něj dostal, nakonec ale nedobrzdil a musel do únikové zóny. To pro něj znamenalo propad na 12. pozici. Předjeli ho i Hamilton a Cunoda.

Norris byl uklidňován svým inženýrem, že nebylo správné zajet do boxů během fáze virtuálního zpomalovacího vozu. "Ti, co stavěli, budou mít špatnou jednozastávkovou strategii nebo nakonec přejdou na dvouzastávkovou," sdělil mu.

Ke změně ale došlo na čele. Verstappen stahoval Péreze a v první zatáčce ho předjel. Pérez se mu ale příliš nebránil, jak mu nařídil i jeho inženýr. "Žádné souboje," dal mu pokyn.

V 16. kole už Verstappen vedl před Pérezem o tři a půl sekundy. Oba ale stahoval Leclerc. Monačan držel nejrychlejší kolo závodu a za Mexičanem už byl o necelých pět sekund.

Charles Leclerc se pokusil dřívější zastávkou přelstít jezdce Red Bullu, nakonec ale jeho naděje ukončil problém s motorem. Foto: Ferrari



Na konci 16. okruhu zajel Pérez do boxů a nasadil tvrdou sadu. Podobně jako v Leclercově případě během virtuálního zpomalovacího vozu se ale i v tomto případě jednalo o pomalou zastávku. Na trať vyjel jako třetí, těsně před Russellem.

Schylovalo se k bitvě o páté místo. Na Alonsa už se totiž dotahovali Norris, Ricciardo i Gasly. O pár zatáček za nimi zdolal Hamilton Ocona a posunul se na devátou pozici.

Na konci 19. kola povolal Red Bull do boxů i Verstappena. I u něj se zastávka neobešla bez potíží, neboť byl problém s utažením jeho pravé zadní pneumatiky. Do čela se tak posunul Leclerc, který vedl před Verstappenem o necelých čtrnáct sekund. Do boxů zamířil z pátého místa také Alonso.

Jezdci Red Bullu ale byli po přezutí na čerstvé gumy rychlejší. Verstappen brzy stáhl náskok Leclerca pod 13 sekund. Nejrychlejším jezdcem na trati byl ale Pérez, který za svým kolegou zaostával o zhruba 4 sekundy. Pokračovala bitva mezi Norrisem, Ricciardem a Gaslym. Ke změně pořadí ale nedocházelo.

Ve 21. kole ovšem přišla další sportovní tragédie pro Ferrari. Ze zádi Leclercova vozu se totiž vyvalil dým. Monačan tak zajel do boxů a tam ze závodu odstoupil. V závodě už tak nepokračoval ani jeden vůz stáje z Maranella. Vše nasvědčovalo tomu, že Leclercova ztráta na Verstappena po skončení Velké ceny Ázerbájdžánu opět naroste. Monačan se navíc musel obávat i o to, že mu celkové druhé místo sebere Pérez.

Norris zamířil do boxů. Součástí bitvy nyní už o čtvrté místo tak byli pouze Ricciardo s Gaslym. Nakonec se Gasly dokázal před Ricciarda dostat.

Ve 24. kole jsme viděli třetí odstoupení. Kvůli technickým problémům totiž odstoupil Čou. Vettel dotíral na Oconovo osmé místo.

Mezera mezi Verstappenem a Pérezem narůstala. Nizozemcův náskok činil už šest a půl sekundy. Třetí už byl najednou Russell. Brit tak směřoval za již třetím pódiovým výsledkem v sezoně. Jeho týmový kolega Hamilton předjel Ricciarda a byl pátý. Nahoru stoupal i Alonso, který už poskočil na deváté místo.

Dvacet kol před koncem vedl Verstappen o více než osm sekund před Pérezem a už o 25 sekund před Russellem. Čtvrtý byl Gasly, pátý Hamilton, šestý Ricciardo, sedmý Cunoda, osmý Vettel, devátý Alonso a bodovanou desítku uzavíral Ocon. Za Francouzem jezdili Magnussen, Bottas, Norris, Stroll, Albon, Schumacher a Latifi. Ricciardo, Ocon, Bottas a Stroll ale stále neměli na kontě zastávku v boxech.

Hamilton si stěžoval, že ho kvůli poskakování na cílové rovince bolí záda. Red Bull zase žádal Verstappena, aby zpomalil. Nizozemec jezdil o sekundu rychleji, než tým chtěl.

Magnussen už se dotahoval na desátého Ocona. Osmnáct kol před koncem ale začal zpomalovat. Z jeho vozu se totiž vyvalil dým a Dán své auto odstavil. Šlo již o čtvrté odstoupení vozu s pohonnou jednotkou Ferrari.

Magnussenovo odstoupení si vyžádalo výjezd virtuálního zpomalovacího vozu. Toho využili k zastávce Verstappen, Pérez i Russell. Všichni své pozice udrželi. K mechanikům zajeli také Hamilton, Ricciardo, Ocon, Bottas, Albon, Stroll, Schumacher a Latifi.

George Russell mohl díky odstoupení obou jezdců Ferrari slavit třetí pódium v sezoně. Foto: Mercedes



Po restartu závodu vedl Verstappen před Pérezem a Russellem. Čtvrtý byl Gasly. Na páté místo se posunul Cunoda, zatímco Hamilton spadl na šestou příčku. Sedmé místo patřilo Vettelovi, osmé Alonsovi, deváté Ricciardovi a desáté Norris.

Hamilton ovšem těžil z výhody čerstvého tvrdého obutí, zdolal Cunodu a posunul se na pátou příčku. Na Gaslyho ztrácel deset sekund. Verstappen vedl před Pérezem už o dvanáct a půl sekundy.

Cunoda měl poškozenou klapku DRS. Netrvalo dlouho a ředitelství závodu mu dalo prostřednictvím oranžovo-černé vlajky pokyn, aby zajel do boxů. Mechanici použili k opravě lepící pásku. Ve zbytku závodu ale už nemohl využívat systému DRS. Navíc se propadl ze šestého místa na třinácté a jeho šance na body byly najednou mizivé. Na šesté místo se posunul Vettel. Sedmý byl Alonso, osmý Ricciardo, devátý Norris a desátý Ocon.

Hamilton dokázal stahovat i Gaslyho. Osm kol před koncem už tuto dvojici dělila pouze sekunda a půl. První seriózní pokus ze strany sedminásobného šampiona přišel ve třetí zatáčce 43. kola. Zatím ale neuspěl. S úspěchem se nesetkal ani pokus v první zatáčce 44. kola. Ve třetí zatáčce už byl ale Hamilton úspěšný a dostal se na čtvrtou pozici.
 
Latifi byl vyšetřován za ignorování modrých vlajek. Netrvalo dlouho a dostal pětisekundový trest. Jelikož ale kroužil na posledním 16. místě, příliš mu to neublížilo.

Devátý Norris si stěžoval, že před ním jedoucí kolega Ricciardo je příliš pomalý. McLaren nakonec rozhodl, že pokud se zvládne dostat do jeho blízkosti, nechá se Australan předjet a umožní mu, aby se pokusil zaútočit na sedmého Alonsa. Pokud by se mu ale pilota Alpine nepovedlo zdolat, vrátil by Ricciardovi pozici zpět. Tři kola před koncem odstoupil v boxech Stroll.

Verstappen sice vedl se slušným náskokem, i přesto ale nemohl být v klidu. V předposledním kole totiž hlásil do vysílačky, že se něco uvolnilo kolem brzdového pedálu. Nakonec se ale tato komplikace neukázala jako velká a v zisku letošního pátého triumfu mu nezabránila. Druhý skončil Pérez a na stupně vítězů vystoupil i Russell.

V závěru závodu ještě Norris naháněl svého kolegu Ricciarda. Cílem sice projel těsně za ním, o osmou pozici už ho ale nepřipravil.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. Max Verstappen Red Bull Red Bull 1:34:05,941 51 25
2. Sergio Pérez Red Bull Red Bull +20,823 51 18+1
3. George Russell Mercedes Mercedes +45,995 51 15
4. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes +71,679 51 12
5. Pierre Gasly AlphaTauri Red Bull +77,299 51 10
6. Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes +84,099 51 8
7. Fernando Alonso Alpine Renault +88,596 51 6
8. Daniel Ricciardo McLaren Mercedes +92,207 51 4
9. Lando Norris McLaren Mercedes +92,556 51 2
10. Esteban Ocon Alpine Renault +108,184 51 1
11. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +1 kolo 50 0
12. Alexander Albon Williams Mercedes +1 kolo 50 0
13. Juki Cunoda AlphaTauri Red Bull +1 kolo 50 0
14. Mick Schumacher Haas Ferrari +1 kolo 50 0
15. Nicholas Latifi Williams Mercedes +1 kolo 50 0
16. Lance Stroll Aston Martin Mercedes - 46 0
17. Kevin Magnussen Haas Ferrari - 31 0
18. Čou Kuan-jü Alfa Romeo Ferrari - 23 0
19. Charles Leclerc Ferrari Ferrari - 21 0
20. Carlos Sainz Ferrari Ferrari - 8 0

Průběžné pořadí MS F1 v Poháru jezdců - 2022

p. Jezdec
1. Max Verstappen 150 - 25 - 34 26 25 15 25                            
2. Sergio Pérez 129 - 12 18 24 12 19 25 19                            
3. Charles Leclerc 116 26 19 26 15 18 - 12 -                            
4. George Russell 99 12 10 15 12 10 15 10 15                            
5. Carlos Sainz 83 18 15 - 5 15 12 18 -                            
6. Lewis Hamilton 62 15 1 12 - 8 10 4 12                            
7. Lando Norris 50 - 6 10 19 - 4 9 2                            
8. Valtteri Bottas 40 8 - 4 12 6 8 2 -                            
9. Esteban Ocon 31 6 8 6 - 4 6 - 1                            
10. Fernando Alonso 16 2 - - - - 2 6 6                            
11. Pierre Gasly 16 - 4 2 - - - - 10                            
12. Kevin Magnussen 15 10 2 - 3 - - - -                            
13. Daniel Ricciardo 15 - - 8 3 - - - 4                            
14. Sebastian Vettel 13     - 4 - - 1 8                            
15. Juki Cunoda 11 4 - - 6 - 1 - -                            
16. Alexander Albon 3 - - 1 - 2 - - -                            
17. Lance Stroll 2 - - - 1 1 - - -                            
18. Čou Kuan-jü 1 1 - - - - - - -                            
19. Nicholas Latifi - - - - - - - - -                            
20. M. Schumacher - -   - - - - - -                            
21. Nico Hülkenberg - - -                                        

Průběžné pořadí MS F1 v Poháru konstruktérů - 2022

p. Jezdec
1. Red Bull 279 - 37 18 58 38 44 40 44                            
2. Ferrari 199 44 34 26 20 33 12 30 -                            
3. Mercedes 161 27 11 27 12 18 25 14 27                            
4. McLaren 65 - 6 18 22 - 4 9 6                            
5. Alpine 47 8 8 6 - 4 8 6 7                            
6. Alfa Romeo 41 9 - 4 12 6 8 2 -                            
7. AlphaTauri 27 4 4 2 6 - 1 - 10                            
8. Haas 15 10 2 - 3 - - - -                            
9. Aston Martin 15 - - - 5 1 - 1 8                            
10. Williams 3 - - 1 - 2 - - -                            


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Red Bull