Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

AlphaTauri, Ferrari, Red Bull mění zaměstnance

AlphaTauri, Ferrari, Red Bull mění zaměstnance

Přestupy možná půjde urychlit.

Šéfovi Scuderie Ferrari se nedávno nezamlouvalo, že AlphaTauri oznámilo příchod Laurenta Mekiese na místo šéfa týmu s takovým předstihem.

S tou tiskovou zprávou byli poněkud agresivní, hlavně když jde o tak dlouhý kontrakt,“ nechal se slyšet Frédéric Vasseur, který potřebuje náhradu za bývalého sportovního ředitele, závodního ředitele a experta na logistiku.

Upřímně, ani my jsme nechtěli být až tak rychlí, ale informace unikla do médií a netěšila mě vyhlídka na to, že budu muset každý víkend někomu tvrdit, že o ničem nevím, nebo odmítat odpovědět. Tak jsme si řekli, že prostě do světa vyhodíme tiskové oznámení. Chápu, že ne každému to přišlo vhod,“ řekl odcházející Franz Tost.

Oznámení o změně v čele menšího z dvou týmů Red Bullu krátce poté, co se ukázalo, že tento tým vstoupil do sezony s jedním z nejhorších, ne-li úplně nejhorším vozem, to silně naznačuje, že Tost byl vyměněn, ne že odchází z vlastní vůle. Rakušan médiím tvrdí opak, prý je už unavený.

Italskou stáj však již opustil jeden člen týmu zastávající klíčovou pozici. Po zklamání v Bahrajnu Tost prohlásil, že svým inženýrům nevěří, protože mu lhali, že vůz bude hodně dobrý, že bude velkým krokem vpřed oproti loňskému. Teď své vyjádření koriguje, že opět důvěřuje všem členům týmu, jelikože ten jeden hlavní nedůvěryhodný už odešel.

Tost neřekl jméno, ale podle informací zahraničních médií si krátce po prvním závodě sezony balil kufry šéf aerodynamiků, Dickon Balmforth. Balforth se v letech 2003 až 2005 prosadil ve Williamsu a následně strávil 12 let u Red Bull Racingu, pod Adrianem Neweym. Od roku 2014 byl hlavním aerodynamikem Red Bullu, ale v roce 2018 přijal nabídku vystoupit z Neweyho stínu a nasbírané zkušenosti zúročit ve Faenze.

Tost byl s týmem dlouho a prý je už unavený. Foto: Toro Rosso

Další zprávy tvrdí, že Vasseur identifikoval personál aerodynamického oddělení jako slabinu Ferrari a již zlanařil několik posil z jiných týmů, včetně pár lidí z Red Bullu. Prý se rýsuje dohoda, díky které ani jedna ze stran nebude trvat na dodržení všech lhůt v pracovních smlouvách, díky čemuž Vasseur získá posily dostatečně brzy na to, aby dali svou pečeť vozu příští sezony, zatímco Mekies dostane čas seznámit se s týmem AlphaTauri, identifikovat jeho slabá místa, než mu příští rok začne šéfovat.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull