Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari potichu napodobilo Red Bull

Ferrari potichu napodobilo Red Bull

Neudělalo z toho show jako Mercedes.

Mercedes v Monaku s velkou pompou přistoupil k dlouho očekávané změně bočnic svého vozu. Zkosené bočnice vedou vzduch dolů k podlaze, což je filozofie, jejímž průkopníkem byl loni tým Red Bull. Ten už má tento koncept vypiplaný, asi i proto má nejrychlejší vůz. Avšak zatímco Mercedes z této změny v aerodynamice učinil show, na kterou se dlouho čekalo (ačkoli férově je třeba říci, že v Monaku nasadil i spoustu jiných změn), Ferrari dělalo ve stejnou dobu přesně to samé, ale potichu.

Až v tomto týdnu se objevily zprávy, že i Ferrari přejde na downwash a v Barceloně již má novou karoserii i otestovanou v trénincích. Od změny si slibuje hlavně potlačení rychlého přehřívání a následné degradace pneumatik, jelikož tým došel k závěru, že zdroj problému je v aerodynamice, nikoli v mechanickém nastavení. Scuderia zároveň nasadila podlahu, pomocí které má těžit ze změněného proudění vzduchu kolem vozu.

Nečekáme zázraky, to opravdu ne,“ řekl ve Španělsku Charles Leclerc. „Na každý závod chceme přivézt nějaké malé zlepšení. Tohle by měl být krok správným směrem, ale neočekávám masivní změnu.

Ferrari nechce příliš mluvit o kopírování Red Bullu, ale zdroj inspirace je v případě nových bočnic zřejmý. Foto: Ferrari

Red Bull i Mercedes přicestovaly do Barcelony s upravenými difuzory, na této trati je velmi důležitý každý bod přítlaku. McLaren prozradil, že v Rakousku nebo nejpozději ve Spojeném království nasadí vůz podstatně odlišný od současného, ale nemělo by se jednat o změnu konceptu, nýbrž o evoluční skok.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari