Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Leclercovi stačilo méně se snažit

Leclercovi stačilo méně se snažit

Sainzovi letošní vůz nesedí.

Rozhodující část kvalifikace začal Charles Leclerc hodně špatně. V prvním rychlém kole Q3 přišel o kontrolu nad vozem v poslední šikaně barcelonského okruhu a byl jen rád, že to na technice nezanechalo žádné následky. Ve spalujícím žáru španělského slunce nemělo opakování pokusu na stejných pneumatikách žádný smysl, takže Monačanovi nezůstala jiná možnost než všechno vsadit na druhý pokus. Jezdec obyčejně chce dobrý čas z prvního pokusu, aby následně mohl trochu zariskovat. Leclerc ve svém následujícím pokusu riskoval méně, přesto má opět pole position.

Řekl jsem si, že chci zajet stejné kolo, jen bez té chyby,“ řekl potom šťastný Leclerc. „Ve 14. zatáčce jsem příliš zatlačil a přišel o zadek monopostu. Sám sebe jsem tak před druhým pokusem dostal pod nepříjemný tlak, jelikož to byl můj jediný pokus. Ale máme fantastický vůz. Sice je pravdou, že ve vysokých rychlostech to s ním není vždy snadné, ale zato máme vynikající středně rychlé a pomalé zatáčky.

Carlos Sainz nejenže nevyužil zaváhání týmového kolegy k získání první pole position v sezoně, ale porazil ho i Max Verstappen na Red Bullu. A to na Španělově domácím okruhu. Přiznává, že nový vůz nesedl jeho přirozenému jezdeckému stylu.

Letošní vůz je méně předvídatelný, kousavější, s nezbroušenými hranami,“ vysvětloval 27letý závodník. „To je zřejmě důvod, proč stále nebojuji úplně vpředu. Jde vidět, že Charles je s tímto vozem mnohem spokojenější, umí si s ním mnohem více hrát. Proto teď jezdí rychleji. Máme rychlý vůz, což je nejdůležitější, ale já si na něj ještě musím lépe zvyknout.

Starosti Ferrari dělá závodní tempo, konkrétně rychlejší degradace pneumatik, než byla pozorována u Red Bullu. Tento faktor rozhodl i předchozí závod v Miami ve prospěch Verstappena, ačkoli tam Ferrari obsadilo celou první startovní řadu.

Sainzovi letošní vůz vůbec nesedl. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, Racer, úvodní foto: Ferrari