Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dvojitá šance stáhnout náskok Álexe Paloua

Dvojitá šance stáhnout náskok Álexe Paloua

HyVee INDYCAR Race Weekend – před závodem

Hned dvojitá porce závodů čeká jezdce, týmy a fanoušky IndyCar tento víkend na okruhu v Iowě. Krátký ovál bude hostit jeden závod v sobotu a druhý v neděli. Stejný model IndyCar zvolila už v loňské sezoně a v roce 2020.

Pronásledovatelům lídra šampionátu Álexe Paloua se tak naskýtá hned dvojitá šance, jak doposud dominantního jezdce v čele šampionátu trochu ohrozit. A nadějí jim může dávat i to, že Palou zatím ze čtyř startů v Iowě jen jednou skončil v první desítce, vloni v 1. závodě byl šestý. Ostatně příliš oslnivé zatím nejsou ani jeho výsledky na podobném oválu Gateway u St. Louis. A naopak Josef Newgarden, kterému v šampionátu patří třetí příčka, byl v posledních letech v Iowě dominantní.

Iowa Speedway už patří ke stálicím v kalendáři IndyCar. Poprvé na trať otevřenou v roce 2006 série zavítala v následujícím roce. Bylo to přes 90 let od chvíle, kdy nejvyšší americká formulová série v zemědělském státě závodila.

Nový iowský ovál byl zezačátku oříškem pro dodavatele pneumatik, ale když se Firestone naučil připravovat správnou směs, nabízí krátká trať skvělé závody. Dlouhé roky byl závod sponzorován místními zemědělci a společností vyrábějící z kukuřice etanol. Když o toto sponzorství okruh přišel, závod po sezoně 2020 vypadl z kalendáře.

Za jeho návratem ale stojí Bobby Rahal a jeho tým. Ten do IndyCar přivedl iowský řetězec supermarketů Hy-Vee, který je hlavním sponzorem jeho týmu a také obou závodů na Iowa Speedway. A jakou lepší reklamu si z pohledu sponzora představit, než vítězství v předcházejícím závodě, které týmu po dlouhých letech přivezl Christian Lundgaard.

Dánský závodník je tak druhým pilotem, kterému se letos podařilo získat své premiérové vítězství. Naopak celá řada matadorů je ještě bez toho, aby letos zavítali do Victory Lane – Scott Dixon, přestože je druhý v pořadí šampionátu, Pato O´Ward, jeden z vítězů loňských závodů v Iowě, loňský šampion Will Power, Colton Herta, Alexander Rossi, Felix Rosenqvist, Romain Grosjean, ten čeká stále i na první triumf v IndyCar a letos už byl dvakrát druhý.

Bez vítězství je také jeden z jezdců, kteří v minulosti závod v Iowě ovládli, Francouz Simon Pagenaud. Ten to ale tento víkend zcela jistě nezlomí. Lékaři jej stále po zranění v tréninku v Ohiu nepustili na start a v kokpitu jej nahradí Conor Daly.

Iowa Speedway:

Délka okruhu: 0,875 míle (1,4 km)
Délka závodů: 250 kol (223,5 mil)
Rekord okruhu: Hélio Castroneves (Team Penske) – 0:17,2283 v roce2014
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 0:18.0607 na 1. závod a 0:18,0796 na 2. závod
Loňští vítězové závodů: Josef Newgarden (Team Penske) a Pato O´Ward (Arrow McLaren SP)

Časový harmonogram (SELČ):

Pátek 21. 7.

22:30 – 24:00 – Trénink

Sobota 22. 7.

15:30 – 16:45 – Kvalifikace na oba závody (1. kolo = 1. závod, 2. kolo = 2. závod)
21:06 – Start závodu Hy-Vee Homefront 250

Neděle 24. 7.

20:30 – Start závodu Hy-Vee One Step 250

 

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment