Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kterým jezdcům končí smlouvy?

Kterým jezdcům končí smlouvy?

Sedm jezdců ještě neví, kde budou příští rok.

Po tomto víkendu začne téměř čtyřtýdenní letní přestávka, což je pro jezdce období dovolených a pohody, ale pouze pokud už mají v kapse kontrakt na příští sezonu. V opačném případě je nejspíše čekají vážné rozhovory a určitě budou i terčem spekulací a drbů, protože žurnalisté zaměření na F1 nemají v srpnu lepší téma než je přestupový kolotoč. Kteří z 20 jezdců mají dosud budoucnost zahalenou v mlze?

Lewise Hamiltona sice na začátku roku některá média spájela s Ferrari, ovšem pravdou je, že jedná pouze s Mercedesem a vypadá to na další prodloužení. V jeho věku si může kdykoli říci, že už stačilo, avšak stále ještě nemá osmý mistrovský titul, kterým by se v historických tabulkách odpoutal od Michaela Schumachera.
(možný náhradník: Mick Schumacher, testovací jezdec Mercedesu)

Williams dal loni americkému nováčkovi Loganu Sargeantovi jednoletou smlouvu, a přestože je zatím nevýrazný, nemá důvod lámat nad ním hůl. Tým může chtít s prodloužením smlouvy počkat minimálně do VC USA nebo až do VC Las Vegas.
(možný náhradník: Mick Schumacher, testovací jezdec)

Haasu končí smlouvy s oběma jezdci, ale Nico Hülkenberg může být klidný. Šéf týmu se vyjádřil, že je aktuálně evidentně rychlejším z jeho jezdecké dvojice. Pokud Hülkenbergovi nenabízejí místo jinde, pravděpodobně zůstane a možná už Haasu i podepsal prodloužení, jen se čeká na obsazení druhé sedačky.
(možný náhradník: Antonio Giovinazzi, pokud se k Haasu přesune podpora automobilky Alfy Romeo)

Günter Steiner na Kevina Magnussena prozradil, že během první poloviny sezony nejednou převzal nastavení Hülkenbergova vozu, když se po trénincích ocitl ve slepé uličce. A německý závodník přivezl týmu devět bodů, zatímco Dán pouze dva. Pokud se Haasu nabídne zajímavá alternativa, může loni opěvovaný Dán zůstat opět bez práce.
(možný náhradník: Antonio Giovinazzi, pokud se k Haasu přesune podpora automobilky Alfy Romeo)

Magnussen byl loni hvězdou, ale vedle Hulkenberga vybledl. Foto: Haas

Kuan-jü Čou má s Alfou Romeo druhý jednoletý kontrakt. Moc se nepředvedl, ale ve slabém voze ani neměl mnoho příležitostí a letos je vyrovnanějším kolegou Valtteriho Bottase, než byl loni. A tým se může těšit, že příští rok se už konečně pojede jeho domácí Velká cena Číny a zdvihne se zájem čínských sponzorů.
(možný náhradník: Théo Pourchaire, junior Sauberu)

Júki Cunoda je na konci tříleté smlouvy. To je čas, který nováček potřebuje k rozvinutí svého potenciálu, jak tvrdí odcházející šéf týmu, Franz Tost. Cunoda byl rychlejší než nezkušený De Vries, ale o jeho budoucnosti může rozhodnout srovnání s Danielem Ricciardem. Tým na konci roku změní jméno, image a vyměnit Cunodu za nováčka může dávat smysl, hlavně když Honda držící nad Cunodou ochrannou ruku podepsala novou spolupráci s týmem Aston Martin.
(možný náhradník, Liam Lawson, junior Red Bullu)

Jistotu nemá ani Daniel Ricciardo, jenž u AlphaTauri vyměnil Nycka de Vriese. Ještě neměl příležitost předvést se, ale bude-li rychlý, má dobrou šanci udržet se v týmu s výhledem na postup do Red Bull Racingu, na místo Sergia Péreze, v roce 2025.
(možný náhradník: Liam Lawson, junior Red Bullu)

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes