Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Leclerc věděl o Hamiltonově přestupu

Leclerc věděl o Hamiltonově přestupu

Brit bude v Itálii tlačit na diverzitu.

Sezona 2024 odstartuje tento týden a bude poslední pro Lewise Hamiltona u Mercedesu. Příští rok si už oblékne červený overal Ferrari. Jaký dopad měla zpráva na lidi v týmu z Maranella a jeho budoucnost?

Zprávu se nedozvěděl Frédéric Vasseur, byl jedním z jejích klíčových tvůrců. Současný sedminásobný šampion v roce 2005 závodil za jeho tým ASM ve F3.

S Fredem výborně vycházíme. Závodil jsem za jeho tým, ve F3 jsme byli mimořádně úspěšní, jakož i ve GP2. To byl začátek našeho přátelství a zůstali jsme v kontaktu. Alfa se pod jeho vedením zlepšila a nyní začínají do sebe věci zapadat ve Ferrari. Nemyslím, že by se přestup zrealizoval, kdyby tam nebyl.

Hamilton dále potvrdil, že v létě podepsal prodloužení s Mercedesem (ovšem s výkonnostní klauzulí), ale v zimě prostě neodolal nabídce ze strany Ferrari. Také prozradil, že komunikoval i přímo s výkonným předsedou automobilky Ferrari, Johnem Elkannem, dědicem obchodního impéria rodiny Agnelliových, který je kromě dalších pozic také předsedou koncernu Stellantis. Jednou z důležitých podmínek bylo, aby Hamilton mohl pokračovat ve své charitativní činnosti a podpoře diverzity ve F1.

Samozřejmě, Ferrari má v této oblasti velké rezervy. Udělal jsem z toho prioritu v rozhovorech s Johnem, který byl nadšený,“ prozradil Hamilton.

Ale byl to Vasseur, kterého čekaly dva nepříjemné telefonáty. Jeden s Totem Wolffem, se kterým také velmi dobře vycházejí a druhý s Carlosem Sainzem, pro kterého v týmu nezbylo místo.

Dokážete si představit, že to byl jeden z nejtěžších telefonátů, spolu s telefonátem Totovi!

Jelikož Ferrari zároveň podepsalo smlouvu s Charlesem Leclercem, jenž byl Vasseurovým jezdcem i u Alfy Romeo, musel se Carlos Sainz vyrovnat s velmi nepříjemným překvapením.

Samozřejmě jsem zůstal překvapený, asi tak, jako všichni ve F1. Nikdo to nečekal. Ale nejspíše tušíte, že já jsem se to dozvěděl dřív než ostatní, takže jsem měl pár týdnů, abych to v hlavě zpracoval,“ prozradil španělský závodník. Naposledy se v takové situaci ocitl v roce 2018, když jeho místo u Renaultu obsadil Daniel Ricciardo a tehdy se mu poštěstil přestup do McLarenu, kde zazářil. O dva roky později to byl on, kdo musel svému týmu oznámit, že přestupuje do Ferrari.

Hamilton věří, že Vasseurem přivedou Ferrari zpět k titulům. Foto: Mercedes

Překvapený nebyl ani Leclerc, jenž v době prodlužování svého kontraktu s Ferrari věděl, že jeho příštím týmovým kolegům pravděpodobně bude sedminásobný šampion.

Takové smlouvy se nedohodnou přes noc. Nějaký čas to trvá, takže když jsem podepisoval svou smlouvu, byl jsem si vědom, že mají tento typ diskusí. Takže oznámení mě pak nepřekvapilo.

Shodou okolností se dříve než média a fanoušci dozvěděl o přestupu i francouzský jezdec Pierre Gasly, který se přátelí s Monačanem Leclercem.

Lewis byl s Mercedesem dlouho, ale věděl jsem, že jedná s Ferrari. Jeho kariéra se dostává do závěrečné fáze, takže to bylo teď nebo nikdy. Řekl bych, že to tajili poměrně dlouho,“ řekl Gasly.

K přestupu se vyjádřil i dvojnásobný šampion Fernando Alonso, který se vysmál Hamiltonovým slovům o splnění dalšího snu.

Před dvanácti měsíci ještě o tom dětském snu nic netušil ani on sám, že? Možná ani před dvěma měsíci,“ pousmál se Španěl.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Ferrari