Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Proč je letošní titul nejlepší?

Proč je letošní titul nejlepší?

Na tenhle je Verstappen nejvíce hrdý.

Max Verstappen je opět mistrem světa. Už dlouhou dobu nikdo nemohl pochybovat, že se letos stane trojnásobným šampionem, proto jej tento titul naplňuje hrdostí více než předchozí.

Tento je nejlepší,“ řekl Verstappen o třetím titulu. „Samozřejmě první vyvolal největší emoci, splnil se mi sen. Ale tohle je můj nejlepší rok, díky tomu, jak získáváme jedno vítězství za druhým. Vůz snad ani nemohl být lepší a na letošní titul jsem nejvíce hrdý kvůli téhle konzistenci.

Verstappen letos překonal historický rekord v počtu vítězství v řadě. Vstříc vítězství kráčel pevným krokem od VC Ázerbájdžánu, kde sice nezvítězil, ale ve snaze vymanit se z problémů objevil novou možnost nastavení vozu vyhovující jeho jezdeckému stylu. Hlavně závod v Miami pak musel zasadit silný úder sebevědomí Sergia Péreze, jenž byl při dominanci vozu Red Bullu jediným Verstappenovým potenciálním soupeřem. Pérez na východním pobřeží USA startoval z pole position a Verstappen po zpackaném finále kvalifikace až z 10. pozice, avšak rozdíl v jejich závodním tempu byl tak obrovský, že se v cíli z vítězství stejně radoval Nizozemec.

Včerejší sprint Mexičan nedokončil po nešťastné kolizi s Nicem Hülkenbergem a Estebanem Oconem v hloubce pole. Z jednoho úhlu pohledu tým vlastně slavil konec i čistě matematické naděje, že mistrem bude Pérez. Přesto se očekávalo, že se bude na fotkách usmívat a radovat spolu s týmem.

Miami bylo bodem masivního zlomu. Následovala Maxova absolutní dominance, deset vítězství v řadě. Výjimečná, neuvěřitelná sezona!“ řekl šéf týmu Red Bull, Christian Horner. „Max je nyní součástí velmi exkluzivního klubu (jezdců se třemi mistrovskými tituly) s jeho jménem zapsaným do historie sportu velkými tučnými písmeny. Je úžasné vidět jeho jméno v jedné kolonce se jmény jako Jack Brabham, Niki Lauda, Ayrton Senna, Nelson Piquet, Sir Jackie Stewart...

Neuvěřitelné! Max je prostě úžasný. Ani po deseti letech nás nepřestává udivovat,“ vyjádřil se šéf motorsportu společnosti Red Bull, Helmut Marko.

Letošní titul nemohl patřit nikomu jinému, o to více je na něj Verstappen pyšný. Foto: Red Bull

Poprvé se stalo, že jezdec získal titul díky bodům získaným ve sprintu, takže se titul velmi netradičně slavil v sobotu. Na vymetání barů museli členové týmu zapomenout, rozdávali se jen plechovky energetického nápoje Red Bull a nealkoholického piva. Další zajímavostí je, že společná fotografie týmu nemohla být pořízena tradičně sekundy před otevřením plechovek v prostoru před týmovou garáží, jelikož rozlévání lepkavého nápoje po asfaltu by FIA mohla vyhodnotit jako získávaní neférové výhody nepovoleným zlepšováním přilnavosti asfaltu v místě výměn pneumatik.

Zdroj: Motorspor, MotorsportWeek, úvodní foto: Red Bull