Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rudí býci v texaském ohozu

Rudí býci v texaském ohozu

Verstappen a Pérez povezou pruhy s hvězdou

Podruhé v USA, podruhé se speciálním zbarvením. Podobné jako při květnové Velké ceně Miami pojedou monoposty Red Bullu ve speciálních barvách i během nadcházejícího víkendu v Austinu. Tentokrát bude „kabát“ vozu inspirován texaskou vlajkou. Autorem návrhu je argentinský grafický designér Franco Cavallone. Jeho nápad zvítězil v soutěži rakouské stáje s názvem Make Your Mark.

„Myslím si, že Franco odvedl skvělou práci,“ chválí šéf stáje Christian Horner. „Auto vypadá úžasně. Znázorňuje barvy i kulturu Texasu. Speciální zbarvení nenasazujeme každý den. Tentokrát to je ale ještě o něco výjimečnější, protože bylo navrženo našimi fanoušky,“ dodává.

Do soutěže bylo zasláno okolo 2 000 návrhů. Všechny tým pečlivě posoudil a následně vybral ty nejlepší, které byly zařazeny do fanouškovského hlasování. Zde zvítězil právě Cavallone. Je zajímavou shodou okolností, že k účasti v soutěži přivedla Argentince právě Velká cena Miami.

„Sledoval jsem druhý volný trénink. Tehdy jsem byl poprvé na závodech a dozvěděl jsem se, že zbarvení Red Bullu navrhla fanynka z Argentiny, tedy vlastně někdo jako já. Když jsem se pak vrátil zpátky na hotel, znovu jsem si soutěž vyhledal, přihlásil se a začal navrhovat zbarvení pro Austin. Myslel jsem u toho na Austin a také na místní okruh. Inspiroval jsem se pruhy a hvězdami a také těmi červenými, modrými a bílými čarami okolo zatáček,“ vzpomíná Cavallone, který bude jako host Red Bullu přítomen i v Austinu.

Texaské barvy se budou na vozech rozprostírat od nosu až k zadnímu křídlu. Budou je znázorňovat silné linie bílé, červené a modré. Na monopostech najdeme rovněž červené a modré hvězdy.

Red Bull přijede do Austinu se zbarvením inspirovaným Texasem. Foto: Red Bull


Když Red Bull nasadil speciální zbarvení v Miami, přineslo mu štěstí. Jako první totiž projel cílem Max Verstappen před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Nizozemec se tehdy na nejvyšší stupeň propracoval po startu až z devátého místa. Jak ukázaly další závody, šlo o zlomový moment letošního ročníku. Zatímco v prvních čtyřech závodech si Verstappen s Pérezem rozdělili vítězství poměrem 2:2, v USA začala Verstappenova dominance. Ta ho nakonec dovedla až ke třetímu titulu mistra světa, který si zajistil před dvěma týdny v Kataru. Pérez se naopak od té doby spíše trápí.

Úspěšný je Red Bull poslední dobou také v Austinu. Na okruhu Amerik totiž dokázal Max Verstappen vyhrát oba z předchozích dvou ročníků, zatímco Pérez zde v těchto letech zaznamenal třetí, respektive čtvrtou pozicí. Pro úplnost dodejme, že triumf zde „býci“ slavily i v roce 2013 zásluhou Sebastiana Vettela.

V Austinu nepojede Red Bull se speciálním zbarvením naposledy. Nasadí ho i v listopadu při třetím letošním americkém závodě v Las Vegas. I v tomto případě ho vyberou fanoušci.

Foto: Red Bull