Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

U Mercedesu se perou s vyvážením

U Mercedesu se perou s vyvážením

Hamilton hází flintu do žita

Slibný začátek, poté ale trápení. Pro George Russella a Lewise Hamiltona nebyl sobotní sprint na okruhu Interlagos snadný. Jezdci Mercedesu se prali se špatným vyvážením vozu. S optimismem nevstupuje německá stáj ani do neděle.

„Zadní část vozu není dostatečně silná na to, aby se sladila s předkem. Tím pádem řídíte nepředvídatelné auto, což je téměř nemožné,“ popisuje brazilské trable „stříbrných šípů“ šéf stáje Toto Wolff.

Sprintový závod přitom pro tým nezačal zle. George Russell i Lewis Hamilton zvládli během úvodního kola zdolat Sergia Péreze a posunuli se tak na třetí, respektive čtvrtou příčku. Pak už se ale začalo projevovat špatné vyvážení a s ním související opotřebení pneumatik. Zatímco Russell se později propadl za Péreze a cílem projel jako čtvrtý, Hamiltona kromě Mexičana zdolali ještě také Charles Leclerc a dokonce i pilot AlphaTauri Juki Cunoda. To znamenalo, že se musel spokojit až se sedmým místem.

Sedminásobný mistr světa neskrýval v cíli svou frustraci: „Auto bylo nedotáčivé, potom zase přetáčivé a takto nám odešly zadní pneumatiky. Zejména v prostředním sektoru nás trápila obrovská nedotáčivost. Pravděpodobně jsme auto špatně nastavili,“ kroutil hlavou.

Podobně špatná nálada panovala i u George Russella: „Celé to bylo o pneumatikách. Občas se nám podaří je přimět k tomu, aby fungovaly, jinak se ale trápíme. Je to škoda. Na rozdíl od ostatních jsme na tom byli špatně,“ dodal.

Lewis Hamilton očekává v neděli těžký závod. Foto: Mercedes

Mizerné vyhlídky



U Mercedesu počítají s tím, že ani neděle jim mnoho důvodů k radosti nejspíše nepřinese. Lewis Hamilton nespoléhá ani na chladnější teploty, které mají během závodu panovat.

„Nemyslím si, že by nám to pomohlo. Toto je jeden z okruhů, který je na pneumatiky náročný, ještě nikdy tu ale nebylo opotřebení tak vysoké jako letos. Nevzpomínám si, kdy naposledy jsem se tu s tím tak trápil,“ zůstává skeptický.

Podle Tota Wolffa mohou pomoci i změny na zadním křídle, pouze ale do určité míry: „Nemyslím si, že by tu bylo nějaké kouzelné tlačítko, které byste mohli stisknout a všechno by se vyřešilo. V sobotu to bylo velmi těžké, všechno hrálo proti nám. Musíme opravdu dát hlavy dohromady a vymyslet, co před nedělí udělat a jak se zlepšit,“ říká.

Zatímco pro Lewise Hamiltona začne nedělní závod z páté pozice, Russell odstartuje až jako osmý. Mladší z dvojice Britů sice zajel v kvalifikaci šestý čas, poté ale dostal trest v podobě odsunu dvou míst za zdržení Pierra Gaslyho. Hamilton bude mít v neděli šanci stáhnout svou ztrátu na celkově druhého Sergia Péreze, který ve sprintu navýšil svůj náskok na 24 bodů. Do velké ceny ale Mexičan vyrazí až z deváté pozice.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Mercedes