Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso už se vzdával

Alonso už se vzdával

Do hry ho vrátila Pérezova chyba

Téměř celý závod na třetím místě, pád na čtvrtou příčku za Sergia Péreze v předposledním kole a nakonec návrat na bronzovou pozici v závěrečném okruhu. Fernando Alonso se během Velké ceny Sao Paula rozhodně nenudil a po několika protrápených závodech mohl oslavit návrat na stupně vítězů. Boj o třetí příčku vyhrál o pouhých 53 tisícin sekundy.

Třetí pozici věnoval 42letý matador celému svému týmu: „Je to pro ně fenomenální výsledek. Několik měsíců jsme se trápili, zvláště pak v posledních dvou podnicích, ve kterých jsme vždy odstoupili. Toto pódium chci proto věnovat každému v továrně. Budeme bojovat až do posledního kola,“ uvedl šťastný Alonso.

Pro šampiona z let 2005 a 2006 šlo už o osmé letošní pódium. Naposledy na něm stál v závěru srpna v nizozemském Zandvoortu, kde dorazil do cíle jako druhý.  V cíli Velké ceny Sao Paula ovšem Alonso přiznal, že už v jednu chvíli ztrácel naději.

„Když mě dvě kola před koncem Checo předjel, tak jsem si říkal, že je hotovo a na stupně vítězů už nebude možné dosáhnout,“ říká Alonso.

V úvodu posledního kola ale přišla nová šance: „Do první zatáčky zabrzdil trochu pozdě. A já jsem si proto řekl, že do toho ve čtvrté zatáčce půjdu,“ dodává pilot Aston Martinu, který právě v tomto místě Péreze zdolal.

Fernando Alonso se vrátil na brazilské stupně vítězů po dlouhých deseti letech. Foto: Aston Martin


Nedělní výsledek Alonsa vrátil na celkové čtvrté místo. O to po sobotním sprintu přišel poté, co ho o jeden bod přeskočil Carlos Sainz. Rodák z Ovieda si ale tímto umístěním nemůže být jistý ani ve zbytku sezony. Lando Norris, který momentálně v barvách McLarenu pravidelně bojuje o stupně vítězů, už je totiž pátý a na Alonsa mu chybí jenom tři body. Zcela ze hry ale pořád není ani Sainz, který za svým krajanem zaostává o šest bodů.

V Interlagosu Alonso vystoupal na stupně vítězů už podeváté. Poprvé zde vybojoval trofej už v roce 2003 s Renaultem. Tehdy ale paradoxně na pódiu nestál. Závod byl totiž ukončen předčasně kvůli incidentu, jehož součástí byl i Alonso a ten tak místo stupňů vítězů putoval na vyšetření do nemocnice. Mezi nejlepší trojicí se zde umístil i v letech 2005, 2006, 2007, 2008 2010, 2012 a 2013.

Zajímavostí je, že i když Alonso dojel v Brazílii devětkrát na pódiu, ani jednou zde nezvítězil. V sezonách 2005 a 2006 ale přesto mohl mít velikou radost. V obou těchto ročnících si totiž právě v Brazílii zajistil titul. V letech 2007 a 2012 tu ale naopak musel skousnout jen těsnou porážku v boji o celkový primát, v prvním případě od Kimiho Räikkönena, ve druhém od Sebastiana Vettela.

Zdroj: Motorsport, Aston Martin, FORMULE.cz, úvodní foto: Aston Martin