Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

V ulicích Macaa zatím kraluje Hitech

V ulicích Macaa zatím kraluje Hitech

FIA F3 – VC Macaa – kvalifikační závod

Letošní Velkou cenu Macaa zahájili nejlépe u stáje Hitech. Zatímco pro vítězství si v kvalifikačním závodě dojel Browning, druhý skončil Dunne. Stupně vítězů doplnil Mini. Staněk si připsal 19. příčku.

Ačkoli sezona FIA F3 vyvrcholila už během září v Monze, objevují se monoposty tohoto seriálu na dráze ještě jednou tento víkend. Po čtyřleté pauze způsobené koronavirovou pandemií a s ní spojenými cestovními omezení je totiž letos opět součástí Velké ceny Macaa Světový pohár FIA F3.

Během tohoto podniku nejsou k vidění na dráze pouze současní piloti FIA F3 nebo aspiranti na přestup do tohoto šampionátu z nižších sérií. Této prestižní příležitosti využilo k návratu do vozu F3 několik současných jezdců F2 včetně českého jezdce Staňka. Závodního víkendu se účastní mimo jiné i pilot americké IndyCar Armstrong. Ne všechny stáje z letošního startovního pole ale do podniku nastoupily. Účast odpískal PHM Racing, který momentálně řeší přesun z českého Žebráku do nové továrny v Německu.

Pro start kvalifikačního závodu si vyjel pole position Browning. Za Britem následovali Mini, Beganovic, Hadjar, Armstrong, Dunne, Göthe, Hauger, Ugochukwu, Boya, Martí, Verschoor, Ticktum, Aron, Tsolov, Maloney, Flörschová, Wurz, León, Staněk, Esterson, Van Hoepen, Montoya, Mansell, Zagazeta a Smith.

Před desetikolovým sobotním kláním panovalo slunečné počasí a pravděpodobnost deště se zdála být nulová. Zatímco asfalt měl 33 stupňů, teplota vzduchu činila 25 stupňů.

Luke Browning sice vedl od startu do cíle, několikrát se ale musel o své vedení obávat. Foto: FIA



Browning si po startu pohlídal první místo. Mini se ihned zařadil za něj a na následujících rovinkách se snažil využít větrného pytle. Ve druhé a před třetí zatáčkou se sice Ital nacházel po Browningově boku, v nájezdu do další zatáčky měl ale Brit lepší stopu a díky tomu vedení udržel.

Zatímco na prvních dvou pozicích ke změnám nedošlo, na třetím místě ano. Vstup do závodu se totiž skvěle vydařil Dunnovi. Ir vystoupal na bronzovou pozici až ze šestého místa.

Krátce po nájezdu do druhého kola byl aktivován režim virtuálního zpomalovacího vozu. Mohla za to kolize Ugochukwua a dvojnásobného vítěze závodu Ticktuma. Došlo k ní ve třetí zatáčce a pro oba jezdce znamenala konečenou. Beganovic se ještě předtím pokoušel vrátit na třetí místo Dunna, ale bez úspěchu. Netrvalo dlouho a z virtuálního zpomalovacího vozu se stal skutečný.

Během druhého kola skončil mimo záběry kamer v bariéře i Armstrong. Pilot stáje MP Motorsport tak musel k mechanikům a propadl se na úplný chvost. Staňkovi patřilo 20. místo.

Jezdci kroužili za zpomalovacím vozem v pořadí Browning, Mini, Dunne, Beganovic, Hauger, Aron, Hadjar, Boya, Martí, Maloney, Wurz, Verschoor, Tsolov, Flörschová, Van Hoepen, Esterson, León, Mansell, Montoya, Staněk, Smith, Göthe, Zagazeta a Armstrong. K restartu došlo sedm kol před koncem.

Gabriele Mini sice měl zálusk na vítězství, nakonec se ale musel spokojit se třetím místem. Foto: Prema



Po restartu se tak trochu opakoval obrázek z úvodních metrů. Mini využíval větrného pytle a Browning se tak musel bránit. V nájezdu do třetí zatáčky se tentokrát pokoušel zaútočit na první místo i Dunne a mohli jsme tak vidět hned tři monoposty vedle sebe. Nejstatečnější ale byl i tentokrát uprostřed jedoucí Browning a udržel se ve vedení. Dunnovi se ovšem podařilo překonat alespoň Miniho a dostal se na druhé místo.

Restart závodu byl sice dramatický, poté se ale situace na čele uklidnila. Browning si vytvořil před Dunnem vteřinový náskok. Mini ztrácel na druhé místo okolo půlsekundy.

Čtyři kola před koncem probíhaly v rámci první desítky dva zajímavé souboje. Zatímco šestý Aron dotíral na Haugera, osmý Martí si brousil zuby na svého krajana Boyu. Staněk se sice na okamžik propadl na 21. příčku, brzy byl ale opět dvacátý.

Browning nadále kontroloval své vedení. Jeho náskok před Dunnem už přesáhl sekundu a půl a zdálo se, že juniora Williamsu může o výhru v kvalifikačním závodě připravit už jen jezdecká chyba.

Ta ale nepřišla. Browning tak projel cílem jako první a vybojoval pole position pro hlavní závod. Dunne skončil druhý a Mini třetí. V posledním kole ještě došlo ke změně na šesté pozici. Aron sice zpočátku dotíral na pátého Haugera, nakonec se ale propadl za Boyu a musel tak spokojit se sedmou příčkou. Dopředu se v závěru posunul i Staněk, který nakonec skončil devatenáctý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: FIA