Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alfa Romeo ve F1 skončila

Alfa Romeo ve F1 skončila

Zaměří se na jinou disciplínu.

Alfa Romeo a Haas se evidentně nedokázaly dohodnout, protože italská automobilka přiznala, že příští rok už nebude reprezentována ve F1. Alfa byla titulárním sponzorem týmu Sauber, a to dostatečně silným na to, aby bylo ze jména týmu zcela vypuštěno slovo Sauber. Švýcarský tým si však dokázal najít ještě lepšího partnera, automobilku Audi, která v něm odkoupila podíl a pustila se do vývoje vlastní pohonné jednotky, což ze Sauberu udělá pravý tovární tým.

Alfa Romeo patří do obřího koncernu Stellantis, který je personálně spřízněn i s automobilkou Ferrari, ačkoli vlastnická struktura je jiná. I proto nebylo myslitelné, že jméno Alfa Romeo ve F1 ponese tým používající pohonné jednotky jiného výrobce než Ferrari. A jelikož jediným dalším zákazníkem Ferrari je Haas, manévrovací prostor byl malý. Značka Alfa Romeo tak po šesti letech odchází do jiné motorsportovní disciplíny.

Už jsme ani neměli zájem udělat (s Haasem) přesnou kopii toho, co jsme dělali se Sauberem,“ řekl Jean-Philippe Imparato, generální ředitel Alfy Romeo. „Už bychom byli viděni pouze jako někdo, kdo prostě nalepí své nálepky kamkoli. Nebyla by to nová zpráva, nebyli bychom součástí příběhu.

Začali jsme se ohlížet jinde. Značka Alfa Romeo se nehodí do rallye a ve Formuli E už jsou dvě jiné značky Stellantisu, takže se díváme na Vytrvalostní mistrovství světa (WEC), kde má Alfa Romeo úžasnou minulost.

Imparato dále uvedl, že navzdory relativně krátkému trvání a žádnému vývoji partnerství se Sauberem byl vstup do F1 skvělou investicí, za každé investované euro dostal protihodnotu ceněnou na zhruba 20 eur.

Nový vůz už neponese jméno Alfa Romeo, ještě neponese jméno Audi a bude odhalen ve Spojeném království. Foto: Alfa Romeo

Tým Sauber dal fanouškům vědět, že příští rok nemají na voze hledat logo Audi. Německá automobilka se marketingově k týmu přizná až v roce 2026, kdy už budou ve vozech německé motory. O nálepku na voze poháněném motorem Ferrari nemá Audi zájem. Zároveň byli fanoušci ujištěni, že navzdory personálním změnám ve vedení automobilky Audi, které se udály v průběhu roku 2023, projekt pokračuje podle plánu.

Je ale dost možné, že jméno Sauber se na starty velkých cen příští rok stejně nevrátí. Bylo komplikované žonglovat s Alfou jako titulárním sponzorem, Audi jako spoluvlastníkem a Ferrari jako motorovým partnerem, takže smlouva s Alfou nebyla prodloužena, nicméně tým si už našel nového titulárního partnera. Jeho jméno zatím tají, ale dnes jsme se dozvěděli, že vůz sezony 2024 bude prvním vozem švýcarského týmu, který bude odhalen veřejnosti na britské půdě. Jméno nového partnera bychom se mohli dozvědět brzo, jelikož zveřejnění startovní listiny sezony 2024 očekáváme 10. prosince. Zároveň bychom se mohli dozvědět nové jméno týmu dosud známého jako AlphaTauri, který si našel dva nové a dosud utajované titulární sponzory z USA.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo