Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Audi koupilo podíl v Sauberu

Audi koupilo podíl v Sauberu

Partnerství se prohlubuje.

Audi v srpnu loňského roku oznámilo, že začalo pracovat na vývoji pohonné jednotky vyhovující pravidlům F1, která začnou platit v roce 2026. V říjnu pak bylo potvrzeno, že Sauber, aktuálně závodící pod jménem Alfa Romeo, bude jeho strategickým partnerem, tedy továrním týmem. Rovnou jsme se také dozvěděli, že automobilka do týmu vstoupí majetkově, aby bylo partnerství zabetonované a ona měla jistotu.

A teď se dozvídáme, že se tak již stalo. Audi je minoritním spoluvlastníkem společnosti Sauber, ačkoli tým bude ještě letos závodit pod jménem Alfa Romeo. Nedozvěděli jsme se, jak velký podíl Audi koupilo, pouze že se stalo menšinovým spoluvlastníkem. Také asi není vyloučené, že Audi bude v nadcházejících letech pokračovat v odkupování akcií.

Sauber Group s potěšením oznamuje, že v souladu s plánem, v lednu 2023 Audi nabylo minoritní podíl v Sauber Group,“ píše se v tiskové zprávě. „Jedná se o důležitý milník na cestě, kterou Audi kráčí do F1, s cílem vstoupit do ní v roce 2026 jako strategický partner Sauber Group.

Audi mezitím rozšiřuje svou továrnu v Neuburgu, ze které v minulosti vyjely vítězné vozy WEC. Přestavba má být dokončena na začátku roku 2024. A je možné, že v roce 2026 se Audi ve F1 potká s Fordem, jelikož sílí spekulace, že Red Bull a AlphaTauri 3. února v New Yorku v rámci společného představení před sezonou 2023 neukážou nové vozy, pouze nová lakování, kterých součástí již budou i loga Fordu. Stále se ale jedná pouze o spekulace.

Paradoxně bude letos Audi spoluvlastníkem týmu Alfa Romeo používajícího motory Ferrari. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo