Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Audi potvrdilo spojení se Sauberem

Audi potvrdilo spojení se Sauberem

Týmu se vrátí tovární status.

Automobilka Audi během víkendu VC Belgie oznámila, že počínaje rokem 2026 se zapojí do F1 jako výrobce motorů. Bylo jasné, že hledá tovární tým a že velkým favoritem je tým Sauber aktuálně závodící pod jménem Alfa Romeo. Partnerství Sauberu s Alfou však vyprší příští rok a německá automobilka nyní potvrzuje spojení se švýcarským týmem. Na rozdíl od Alfy tedy bude Audi pro stáj vyrábět vlastní pohonné jednotky a vstoupí do ní také majetkově, přestože velikost podílu zatím nebyla oznámena.

Tohle partnerství náš tým zvedne do nových výšek a garantuje dlouhodobou budoucnost společnosti, která má již nyní jeden z nejlepších větrných tunelů v Evropě a špičkovou továrnu,“ píše se v tiskové zprávě Sauberu.

Můžeme očekávat, že v letech 2024 a 2025 bude tým opět závodit pod jménem Sauber a až do roku 2025 bude používat pohonné jednotky Ferrari. Od roku 2026 očekáváme jméno Audi, ačkoli Sauber by možná mohl zůstat také, jak tomu bylo za éry BMW Sauberu. Šéf Sauberu, Frédéric Vasseur, se nechal slyšet, že reprezentovat Audi bude velká zodpovědnost, jelikož proražení mezi špičku se bude očekávat jako samozřejmost.

Na straně představenstva Audi je za projekt F1 zodpovědný Oliver Hoffmann. Ten naznačil, že využívání větrného tunelu Sauberu, postaveného automobilkou BMW, při vývoji vozu Audi kategorie LMP1 sehrálo roli při rozhodování o budoucím partnerovi ve F1.

Jsme nadšeni, že jsme získali tak zkušeného a kompetentního partnera pro náš projekt F1,“ řekl Hoffman. „Se Sauber Group a jeho špičkovou továrnou jsme již v minulosti spolupracovali, takže víme, že spolu utvoříme silný tým.

Pohonné jednotky Audi budou designovány na míru vozům Sauberu. Foto: Audi

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo