Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Audi a Sauber zůstanou odděleny

Audi a Sauber zůstanou odděleny

Každý si bude dělat to své.

Frédéric Vasseur ozřejmil, že tým Sauber a Audi, které se pouští do vývoje pohonné jednotky, nesplynou do jedné organizace a pod jednoho majitele. Sauber bude partnerským týmem Audi, přejmenování není vyloučeno a nejspíše dojde i k odkoupení podílu, ne však k úplnému ovládnutí.

Budeme to mít pěkně rozdělené. Oni se budou v Neuburgu starat o motory a my v Hinwilu o šasi,“ řekl šéf týmu. „Koupí naše akcie, ale rozhodli jsme se nesdělit detaily ohledně této věci, takže ani já vám k tomu neřeknu nic více. Ale myslím, že takhle to bude nejlepší. A ani nejde o to, kdo je nad kým a kdo má koho akcie, ale hlavně o to, abychom pracovali jako jeden tým a ne jako dvě konkurenční skupiny.

Přestože je oznámení příchodu nové automobilky do F1 jednou z velkých zpráv letošního roku, reálně se Audi zapojí až v roce 2026. Ještě rok tým ponese jméno automobilky Alfa Romeo, která motory nevyrábí, ale stáj podporuje hlavně finančně. Co tedy od tohoto týmu očekávat v příštích třech letech?

Tak v krátkodobém horizontu to nebude mít žádný efekt, snad jen ten, že v rámci příprav na budoucnost můžeme začít hledat správné lidi, i pro sponzory budeme více atraktivní. Už ze střednědobého pohledu se ale změní prakticky všechno. Potřebovali jsme silného partnera, protože F1 bude jen čím dál náročnější. Formule 1 roste a zůstat nezávislým týmem je, podle mě, přímo nemožné. Například jsme jedním z týmů, které se ještě nedostaly na rozpočtový strop.

Sauber bude mít tovární podporu Audi, asi jako měl McLaren podporu Hondy, ovšem dojde i k odkoupení akcií. Foto: Alfa Romeo

Z deseti týmů F1 letos dosahují rozpočtového stropu jistě Red Bull, Ferrari, Mercedes a McLaren, které žádaly o jeho navýšení kvůli inflaci, ale možná také týmy Alpine a Aston Martin. Vasseur si v tomto směru hodně sliboval od čínských sponzorů, kteří měli přijít za Kuan-jü Čouem, ale zatím se mu podařilo ulovit jen malé ryby. Možná i kvůli absenci VC Číny, o které se říká, že asi vypadne i z letošního kalendáře, jelikož v Číně nadále platí přísná protipandemická opatření.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo