Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alfa a Sauber prodloužily partnerství

Alfa a Sauber prodloužily partnerství

I příští rok se tým bude jmenovat Alfa Romeo.

Alfa Romeo je od roku 2019 titulárním sponzorem týmu patřícího Sauberu. Italská automobilka tak má v královně motoristického sportu dva vozy nesoucí její jméno, přestože tým nevlastní ani neřídí. Tenhle způsob zapojení do F1 se prý osvědčil a včera byl prodloužen o další rok, jak informoval generální ředitel automobilky.

Dnes ráno jsem podepsal prodloužení smlouvy o rok 2023,“ řekl Reuters Jean-Philippe Imparato. „Každý rok v červenci opětovně přehodnotíme situaci. Pokud by se v budoucnu stalo, že F1 už pro nás nebude dobrou investicí nebo je jiný důvod, proč se o ni přestat zajímat, tak budeme hledat řešení. Teď ale pokračujeme beze změny.

Naše investice do F1 je nejlepší investicí na světě. Někoho to může překvapit, ale řeknu to znovu: „Myslím, že tohle je nejlepší investice na světě. Se Sauberem jsme si vymysleli model, kde si každý dělá to své. Frédéric (Vasseur, šéf týmu zaměstnávaný Sauberem) řídí tým odkdy jsme přišli a nikdy nás nezklamal, ačkoli byly i těžší časy. Já ho ze strany Alfy podporuji, přispíváme k vývoji. Pro mě je důležité vidět ten progres.

Každoroční prodlužování, byť podle předem dohodnutého schématu, má daleko od dlouhodobého závazku a Imparato to ani neskrývá. V poslední době se už nahlas mluví o zájmu Audi odkoupit většinový podíl v Sauberu a mít tedy vlastní tým F1. Německá automobilka ale asi bude chtít závodit pod svým jménem až když bude mít připravený vlastní motor, tedy až od roku 2026.

Teď máme se Sauberem fantastické partnerství. Pokud do toho v budoucnu něco vstoupí, žádný problém. Prostě se vyvineme jiným směrem, do jiného světa, ale budeme chtít zůstat v motorsportu.

Alfa Romeo je v rámci velkého koncernu Stellantis prémiovou značkou, která se má zaměřit výhradně na elektromobily, proto jí nikdo ani nevěstí dlouhou budoucnost v hybridní F1.

I příští rok budou v poli vozy týmu Alfa Romeo. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Reuters, úvodní foto: Alfa Romeo