Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jaká startovní čísla mají jezdci a proč?

Jaká startovní čísla mají jezdci a proč?

L4ndo, 1+6, GR, 46/2 i Zidane.

Na start Velké ceny Bahrajnu se tuto sobotu nepostaví nikdo, koho bychom neviděli loni v Abú Zabí. Nemáme tedy žádného nového jezdce, který by si vybral stálé startovní číslo pro svoji kariéru ve F1. Místo toho si můžeme připomenout, podle čeho si čísla vybrali stávající jezdci.

Max Verstappen si původně vybral číslo 33 prostě proto, že jeho šťastné číslo 3 už měl Daniel Ricciardo. O #33 si řekl, že mu vlastně může přinést dvakrát více štěstí než #3. Nyní s radostí používá #1.

Logan Sargeant má #2, protože se mu s tímto číslem dařilo ve Formuli Renault. Jeho první volbou by ale také byla trojka.

Daniel Ricciardo si vybral #3, se kterým závodil již v motokárách, jelikož jeho dětským hrdinou byl Dale Earnhardt.

Lando Norris řekl, že jeho #4 je z hashtagu #L4ndo. Přemýšlel nad #46, protože jeho dětským hrdinou byl Valentino Rossi, ale pak si řekl, že by bylo možná nevhodné kopírovat. Rossi v té době pořád závodil.

Francouz Pierre Gasly je obdivovatelem fotbalisty Zinedina Zidana, proto má jeho vůz #10.

Sergio Pérez je zase velkým fanouškem fotbalového Club America, jeho oblíbeným hráčem byl Ivan Bam-Bam Zamorano, proto měl #11 dokonce i v emailové adrese a bylo samozřejmou volbou pro F1.

Fernando Alonso se 14. července 1999 ve věku 14 let stal mistrem světa v motokárách, přičemž jeho motokára vezla #14. Od té doby je čtrnáctka jeho šťastným číslem.

Charles Leclerc měl před prvním závodem ve F1 problém vybrat si číslo. Jeho nejšťastnější sedmičku už dávno měl Kimi Räikkönen a druhé dobré #10 rok předtím obsadil Pierre Gasly. Trochu si s tím lámal hlavu a jelikož se narodil 16. října 1997 a jelikož 1+6=7, závodí s #16.

Lance Stroll s #18 vyhrál Italský šampionát F4 a krátce po 18. narozeninách debutoval ve voze Williamsu.

Kevin Magnussen se dostal do McLarenu poté, co s #20 zvítězil ve Formuli Renault 3.5.

Po celém světě je #44 známé jako číslo vícenásobného šampiona F1. Foto: Mercedes

Júki Cunoda při vstupu do F1 toužil po #11, nicméně to už měl Pérez, tak to číslo prostě zdvojnásobil na #22.

Také Alexander Albon byl fanouškem Valentina Rossiho a #23 je polovinou z jeho #46. Světoznámými nositeli toho čísla byli Michael Jordan, David Beckham i LeBron James.

Küan-ju Čou vozí #24, protože byl fanouškem Koba Bryanta.

#27 bylo k vidění na vozech Gillese Villeneuva, Ayrtona Senny i Jeana Alesiho, ale Nico Hülkenberg si ho prý vybral, protože se narodil 19. srpna.

Esteban Ocon považuje #31 za své šťastné, odkdy s ním získal svůj první titul v motokárách.

Lewis Hamilton svou šňůrou mistrovských titulů proslavil #44. Podle jeho slov prostě opsal číslice z poznávací značky otcova auta, když si měl narychlo vybrat startovní číslo před jeho prvním závodem v motokáře.

Mezi snadno zapamatovatelné patří #55. Jeho majitel, Carlos Sainz, má oblíbené #5, které ale používal Sebastian Vettel. S trochou kreativity našel #55 ve svém jménu, jeho křestní jméno končí na s a jeho příjmení začíná na S a to se podobá #55.

George Russell prozradil, že #63 přebral po starším bratrovi, který měl motokáru jako první. A zalíbilo se mu, že s trochou kreativity lze #63 napsat tak, aby připomínalo iniciály GR. A teď, když je vnímán jako reprezentant Spojeného království, tak i GB.

Valtteri Bottas je dalším z jezdců, kteří chtěli sedmičku obsazenou jeho krajanem Kimim Räikkönenem, tak si prostě zapsal #77. A může být rád, shodou okolností číslo dobře zapadlo do jeho osobní značky Bo77as.
Oscar Piastri používal v motokárách #11, #81 i jiné, ale s #81 uspěl v Britském šampionátu F3.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Red Bull