Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Maio pokořil Milana o 45 tisícin

Maio pokořil Milana o 45 tisícin

Clio Cup Series v Nogaru - 2. závod

Sucho, déšť a těsný souboj o vítězství až do cíle. Druhý závod Clio Cup Series v Nogaru nabídl téměř vše a nakonec skončil nadvládou domácích jezdců. Po těsném souboji s Milanem triumfoval Maio, který svému krajanovi nadělil pouhých 45 tisícin sekundy. Stupně vítězů zkompletoval další domácí jezdec Venturi. Zatímco nedělní vítěz Jurado se musel po nepovedené kvalifikaci spokojit až s devátou pozicí, úřadující šampion Pouget zaplatil za kolizi dokonce až 20. místem.

Zatímco v neděli ovlivnil déšť první jízdu, v pondělí se přihlásil o slovo v kvalifikaci. To mělo za následek poměrně dost odlišné výsledky než o den dříve. Zatímco pole position vybojoval pro druhý závod Maio, do první řady se s ním postavil Byrne. Následovali Milan, Jimenez, Bordagaray, Venturi, Compain, Grizaud, Comte, Navillod, Delcroix, Pouget, Arduini, Carree, Torelli, Horn, Faye, Rostant, Dziadus, Mauro Polderman, Steenmetz, Adrian Schimpf, Alejandro Schimpf, Bredeaux, Miljković, Chierichetti, Jurado, Chaligne, Van Riet, Renet, Puccetti, Lavocat, Finkelstein, Longoni, Stephan Polderman, Albouy, Carponcin, Tosić, Popović, Nava, Quinto a Barcet.

Ve druhém závodě se dala očekávat další dramatická podívaná. Nejenom kvůli složení startovního roštu, ale také díky skutečnosti, že přestalo pršet a závod se konal na suchu. Pozornost proto byla upřena zejména na hlavní protagonisty nedělního závodu - dvanáctého Pougeta, patnáctého Torelliho a dvacátého sedmého Jurada. U této trojice se počítalo s tím, že se nejspíše bude posouvat dopředu.

Maio si po startu udržel vedení před Byrnem. Netrvalo však dlouho a Ir si našel cestu dopředu. V závodním režimu ale startovní pole nestrávilo mnoho času. Zejména na zadních pozicích totiž došlo k řadě incidentů, po kterých skončilo několik vozů mimo trať. Na dráhu byl proto vyslán zpomalovací vůz.

V úvodní tlačenici skončil závod pro Maura Poldermana a Alejandra Schimpfa. S čistým štítem nevyvázal ani Steenmetz, který zamířil do boxů. Do závodu vůbec neodstartovali Nava s Barcetem. V hodinách se ocitl Rostant, ten ale byl schopen pokračovat.

Nedělní vítěz Anthony Jurado se musel prokousávat až z hloubi pole. Foto: DPPI/Paul Vaicle


Za zpomalovacím vozem jezdil jako první Byrne. Druhý byl Maio a třetí Milan. Bodovanou desítku tvořili také Venturi, Jimenez, již šestý Pouget, sedmý Bordagaray, osmý Compain, devátý Comte a desátý Carree. Torellimu patřilo 12. místo. Nedělní vítěz Jurado sice postoupil dopředu, stále se ale neacházel až na 16. pozici. Steenmetz se zapojil zpět do akce, už byl ale kolo pozadu za svými soupeři.

Od pátého kola se opět začalo závodit. Byrne ihned poodjel Maiovi. Za ním naopak v závětři číhal na příležitost Milan, kterému se zanedlouho skutečně podařilo dostat na druhé místo. O čtvrtou příčku sváděli boj Jimenez a Venturi.

Netrvalo dlouho a bylo jasné, že před zkušeným Milanem nebude v bezpečí ani Byrne. Francouz se totiž velmi rychle přiblížil a 14 minut před koncem už mezi nimi probíhal souboj. Milan se sice v první zatáčce málem ujal vedení, Byrne ale přišel s odvetou a zůstal na čele. Maio se díky tomu zapojil zpět do vedoucí skupiny.

Milanův nátlak pokračoval i v dalších zatáčkách. Úspěšný však nebyl a málem měl za následek propad za Maia. Pouget pokračoval ve stíhací jízdě. Zdolal totiž Venturiho a najednou už byl pátý.

Dvanáct a půl minuty před cílem přišel v první zatáčce další Milanův útok na Byrneho. Dvojice opět jela bok po boku a došlo mezi ní ke kontaktu, Ir ale i tentokrát udržel vedení. Na druhé místo se navíc posunul Maio. Do hry ovšem vstupoval nový hráč. V Nogaru opět začínalo pršet a jezdci zapínali stěrače.
Mladík Jack Byrne mohl zprvu pomýšlet na vítězství. Foto: DPPI/Grégory Lenormand


Bylo jasné, že v takových podmínkách bude velmi těžké pokračovat. Ředitelství závodu se proto rozhodlo závod zastavit červenými vlajkami. Krátce předtím vycestoval do štěrku Adrian Schimpf a poškodil si přední část vozu.

V době přerušení ukazovala časomíra následující pořadí: Byrne, Maio, Milan, Pouget, Torelli, Jimenez, Venturi, Bordagaray, Compain, Jurado, Bredeaux, Carree, Comte, Grizaud, Arduini, Finkelstein, Puccetti, Navillod, Van Riet, Renet, Dziadius, Albouy, Adrian Schimpf, Stephan Polderman, Rostant, Longoni, Faye, Quinto, Popovic, Chierichetti, Tosić, Chaligne, Lavocat, Carponcin, Delcroix, Miljković, Horn a Steenmetz. Během červených vlajek museli všichni přezout na mokré pneumatiky.

V 16:12 hodin místního času byl závod restartován. Do cíle tou dobou zbývalo už jenom 11 minut a 35 sekund. Bylo navíc jasné, že v závodním režimu stráví ještě o něco méně času. V plánu totiž byla dvě kola za zpomalovacím vozem.

Na restart závodu už nenastoupili Bordagaray, Carponcin a Steenmetz. K risku se odhodlal Adrian Schimpf. V Nogaru už totiž přestalo pršet a Španěl se rozhodl zkusit to na suchých gumách. Dojel si proto k mechanikům.

V době restartu zbývalo do konce závodu už jenom šest minut. Byrne si po startu pohlídal první místo před Maiem a Milanem. O pár zatáček později už to Maio na Bytna zkoušel po vnější straně. Nejenže se ale nedostal do čela, ale po souboji trvajícím několik zatáček se propadl i za Milana. Vzápětí musel podstoupit i vyrovnaný souboj s Pougetem, který také prohrál. Lavocat skončil mimo trať.
Nicolas Milan musel skousnout hořkou porážku. Foto: DPPI/Grégory Lenormand


Byrne věděl, že poslední minut pro něj budou nesmírně náročné. Na záda už mu totiž dýchal nejen Milan, ale také další rychlík Pouget. Zhruba tři minuty před koncem se Milan skutečně ujal vedení.

Piloti stáje Rangoni Corse, kteří v neděli dosáhli na dvojité vítězství, už kroužili po dráze těsně za sebou. Zatímco Torelli byl sedmý, Jurado osmý.

Milan na čele ujížděl stále více a byl velmi blízko k vítězství. Naopak o druhé místo probíhal velmi vyrovnaný souboj, do kterého byla zapojena početná skupina závodníků. Byrne sice stále držel stříbro zuby nehty, zejména Pouget s Maiem mu ale dávali zabrat.

Vzápětí bylo jasné, že Pouget na stupních vítězů nedojede. Po kontaktu na cílové rovince se totiž roztočil. Maio mezitím překonal Byrneho, který se hned musel začít bránit znovu. Nacházel se za ním Venturi.

I Venturi se nakonec dostal před Byrneho. Stupně vítězů tak bylo najednou zcela francouzské.

 Florian Venturi si zajistil stupně vítězů těsně před cílem. Foto: DPPI/Paul Vaicle



V nájezdu do posledního kola už mezi jezdci panovaly větší rozestupy. Zdálo se, že si Milan dojede pro vítězství. Opak ale byl pravdou. Maio se totiž zejména v závěru ke svému krajanovi přitáhl a na cílové rovince ho nakonec udolal rozdílem pouhých 45 tisícin sekundy. Venturi si udržel třetí příčku, zatímco Byrne se musel spokojit se čtvrtou pozicí.

Torelli obsadil šestou příčku. Nedělní vítěz Jurado skončil devátý a Pouget musel nakonec skousnout hořkou tečku v podobě dvacátého místa.

Výsledky připravujeme.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: DPPI/Grégory Lenormand