Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Tomáš Enge: "Omlouvám se týmu a fanouškům."

Tomáš Enge: "Omlouvám se týmu a fanouškům."

"Dneska jsme měli skončit na stupních vítězů.“

Český tým získal ve třetím podniku světového poháru motoristického sportu v Estorilu první body, Tomáš Enge dojel pátý ve sprintu a devátý v hlavním závodu. Tým je nyní na 13. místě v šampionátu.
 
Neděle nabídla v Estorilu slunečné počasí, proměnlivé počasí prvních dvou dnů bylo zapomenuto. Ostrá první zatáčka slibovala vzrušující starty, ale bylo viditelné, že všichni jezdci jsou si vědomi tohoto úskalí a ve sprintu ji projeli bez incidentů. Enge byl po první zatáčce pátý a na této pozici také protnul cílovou čáru, ačkoliv dokázal dostat pod tlak před ním jedoucího Jose Verstappena.
 
Engemu se dobře podařil rozjezd do hlavního závodu a hned po startu získal dvě příčky. Závod byl přerušen trojím vyjetím zpomalovacího vozu, tyto úseky byly využity pro zastávky v boxech. Český jezdec byl bohužel penalizován za překročení rychlosti v boxech, což ho odsunulo z první desítky. Enge ale znovu ukázal bojového ducha a probil se na deváté místo.
 
"Tento víkend jsme byli daleko rychlejší než minule a věřím, že v dalších závodech dále snížíme odstup na čelo," řekl Tomáš Enge. "Start sprintu byl těsným, v první zatáčce jsem byl za Piquetem a mezi ním a Prematem došlo k lehkému kontaktu. Piquet trochu zpomalil, já jsem také musel ubrat a tím se přede mě dostal Verstappen.
 
Vůz byl v prvních dvou kolech přetáčivý, ale potom to bylo OK. Dokázal jsem Verstappena dotáhnout, ale na předjetí byl moc rychlý. V hlavním závodu se mi povedl dobrý start a šel jsem na třetí místo. Bohužel jsem potom v nájezdu do boxů zvolil špatný rychlostní stupeň, kvůli tomu jsem překročil rychlost a ještě mi při rozjezdu zhasl motor. Omlouvám se týmu a fanouškům, dneska jsme měli skončit na stupních vítězů.“
 
„Je dobré, že jsme získali první body, ale určitě jsme měli na to, abychom skončili lépe," řekl šéf týmu Antonín Charouz. "Tomáš je hodně zkušený jezdec, takovéto chyby v pitlane by neměl dělat a jsem na něj naštvaný. Nicméně chyby jsou součástí motoristického sportu a dnes jsme na ně doplatili.“